StoryEditor
izraelski premijer

Netanyahu: "Sazrijeva dogovor o oslobađanju taoca"

Piše fena  /  23.07.2024., 10:11h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je obiteljima taoca u Gazi da bi se mogao približiti dogovor koji bi osigurao oslobađanje njihovih najvoljenijih, priopćio je u utorak njegov ured.

- Uvjeti nedvosmisleno sazrijevaju. Ovo je dobar znak - poručio je Netanyahu obiteljima u ponedjeljak u Washingtonu, gdje bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u ovom tjednu nakon obraćanja Kongresu.

Napori da se postigne sporazum o prekidu vatre u Gazi, koji je zacrtao Biden u maju i uz posredovanje Egipta i Katara, dobili su na zamahu tijekom prošlog mjeseca. U petak je američki državni tajnik Anthony Blinken izjavio da se pregovarači "voze prema ciljnoj crti".

Ruby Chen, otac Itaija Chena s dvojnim američko-izraelskim državljanstvom, vojnika čije se tijelo nalazi u Gazi, bio je jedan od članova obitelji koji su se sastali s Netanyahuom.

- Rekao je da uvjeti sazrijevaju, ali ja to uzimam s rezervom - kazao je Chen za izraelski vojni radio.

Chen je izjavio kako se nada da će Biden, koji je povukao svoju kandidaturu za ponovni izbor i podržao potpredsjednicu Kamalu Harris kao demokratsku kandidatkinju na izborima u studenom, izvršiti veći pritisak na Netanyahua da osigura dogovor.

Borci Hamasa upali su u Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i uzimajući oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. Hamas i druge grupe još drže 120 talaca, od kojih su oko trećinu izraelske vlasti proglasile mrtvima u odsutnosti.

Broj poginulih među Palestincima u izraelskoj osvetničkoj ofanzivi otada je dostigao više od 39.000, prema zdravstvenim vlastima u Gazi, enklavi kojom upravlja Hamas.

Više od 105 taoca oslobođeno je u jednotjednom primirju u studenom, u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 21:36