StoryEditor
rasprava o uhićenim boysima

"Ne znam koliko se govorilo o Hrvatima koji su stradali od noža u tom istom sukobu? Koliko je grčkih navijača uhićeno?"

Piše desk  /  05.09.2023., 14:35h

Četiri tjedna su prošla od nasilnih sukoba između hrvatskih i grčkih huligana prije utakmice između Dinama i AEK-a u Ateni, tijekom kojih je jedna osoba izgubila život. Od tog trenutka, oko stotinu hrvatskih državljana nalazi se u grčkim zatvorima.

Može li se očekivati da će neki od njih biti pušteni uskoro? Koliko je do sada postigla diplomacija u korist uhićenih Hrvata? Traje li postupak predugo, i može li grčko pravosuđe suzbiti nasilje hrvatskih huligana?

O ovim pitanjima raspravljali su gosti u emisiji "U mreži prvog", državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, odvjetnik Fran Olujić te sportski komentator Hrvatskoga radija Marko Šivak, prenosi HRT.

Traje li sve predugo?

"U ovom trenutku 102 hrvatskih državljana dobilo je rješenje o određivanju istražnog zatvora. Zadnja skupina je ovaj tjedan upućena u 21 grčki zatvor. Očekuje se da će u pritvoru biti dok nadležna grčka tijela ne utvrde postoji li odgovornost i krivnja nekih od njih", rekla je Andreja Metelko-Zgombić.

Odvjetnik Fran Olujić kaže da je teško odgovoriti na pitanje traje li sve predugo.

"Ni mi u Hrvatskoj ne možemo se pohvaliti brzinom trajanja kaznenih postupaka", rekao je.

"Ovdje nije ključni problem što istraga traje dulje od mjesec dana, nego da se tolikom broju naših državljana odredio istražni zatvor. Logički je nemoguće da je baš svih 102 sudjelovalo u najtežim kaznenim djelima koja im se ovdje stavljaju na teret, a to je prije svega ubojstvo i sastav zločinačke organizacije", kazao je Olujić.

‘Koliko se govorilo o Hrvatima koji su stradali od noža u tom istom sukobu?‘

"Hrvatska je prema grčkim vlastima uputila nekoliko zahtjeva. Prije svega, zahtjev sigurnosti što je grčka strana itekako shvatila. Tražili smo da postupak bude učinkovit, brz, da naši državljani ne budu diskriminirani, da mogu koristiti sva pravna i druga sredstva koja i drugim građanima pred nadležnim tijelima grčke stoje na raspolaganju", rekla je državna tajnica.

"Ne znam koliko se govorilo o Hrvatima koji su stradali od noža u tom istom sukobu? Koliko je grčkih navijača uhićeno? U cijelom tom spletu okolnosti čovjek je tražio zaklon, izgubio je preveliku količinu krvi i došlo je do smrtnog ishoda", rekao je Šivak.

‘Ovo je problem cijele UEFA-e‘

"Vrlo je važno što će pokazati rezultati istrage, o tome će ovisiti volja i spremnost grčkih vlasti da moguće prepuste Hrvatskoj određeni progon", istaknula je Metelko-Zgombić.

"Treba reći da je neposredno nakon nemilog događaja predsjednik UEFA-e posjetio grčkog premijera. Ovo je problem cijele UEFA-e i cijele Europske unije i za očekivati je da će ići zajedničke mjere, odnosno strože kazne na razini cijele Unije za ovakve događaje", kazao je Olujić.

17. rujan 2024 04:39