StoryEditor
"divlji zapad"

Nasilje bandi u Švedskoj i "djeca vojnici" zadaju glavobolju Danskoj

Piše fena  /  13.08.2024., 16:24h

Danska će izvršiti pritisak na Švedsku da obuzda rastuće prekogranično nasilje bandi, uključujući naoružane švedske tinejdžere koji djeluju kao “djeca vojnici” u ratovima za teritoriju, priopćio je u ponedjeljak danski ministar pravosuđa.

Danska je posljednjih mjeseci doživjela porast nasilja na svom tlu od pripadnika švedskih bandi, i tvrdi da je taj trend posljedica iz njenog sjevernog susjeda koji ima daleko najveću stopu oružanog nasilja po glavi stanovnika u Europskoj uniji.

Danska policija prošlog tjedna je počela aktivnije nadzirati putnike koji dolaze vozom iz Švedske, a vlada je u ponedjeljak  priopćila da namjerava uvesti tehnologiju prepoznavanja lica kako bi ubrzala istrage koje se trenutno provode ručno.

- Mi ćemo naravno također izvršiti pritisak na Švedsku da preuzme odgovornost za te stvari izjavio je ministar pravosuđa Peter Hummelgaard za dansku TV2.

Članovi švedskih bandi uključeni u nasilje također će se suočiti s teškim posljedicama, izjavio je načelnik danske nacionalne policije.

- Postojat će cijena koju treba platiti i bit će visoka - izjavio je Thorkild Fogde na konferenciji za novinare u Copenhagenu.

Švedsko ministarstvo pravosuđa nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Švedska ima oko 14.000 aktivnih bandi kriminalaca i dodatnih 48.000 ljudi koji su labavo povezani s bandama, prema prošlogodišnjem policijskom izvještaju.

Prema statističkoj agenciji EU-a Eurostat, 25 osoba u dobi od 15 do 24 godine ubijeno je u oružanom nasilju u Švedskoj 2021., druga je u EU-u samo nakon Francuske, koja je imala 40 takvih pogibija u populaciji šest puta većoj od švedske, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 17:33