StoryEditor

Nakon 10 godina BiH je opet potopljena: Jesmo li išta naučili iz 2014. godine?

Piše desk  /  04.10.2024., 14:52h

Potpuno iznenadno, Bosnu i Hercegovinu su u svibnju 2014. godine zatekle velike poplave koje su ostavile katastrofalne posljedice

Ukupna šteta od poplave koja je u svibnju 2014. godine zahvatila BiH procjenjuje se na više od dvije milijarde KM. 21 osoba je smrtno stradala, a dvije se vode kao nestale. Oko milijun i po stanovnika je pretrpjelo štetu ili je privremeno evakuirano. Među najteže pogođenim sredinama su naseljena mjesta u dolini Bosne – Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj gdje su, uz poplave, velike štete nanijela klizišta koja su naknadno uslijedila. Štete se, uz podršku domaćih vlasti i stranih partnera i donatora, su se godinama sanirale, piše Avaz.

Gdje smo danas

Deset godina kasnije Bosna i Hercegovina suočava se ponovo se stravičnim poplavama. Najteže je pogođena Jablanica, Konjic, Hadžići, Kiseljak i Fojnica.

Za sada je potvrđeno preko 14 smrtnih slučajeva u Jablanici.

Deset godina poslije, moramo postaviti pitanje: Jesmo li naučili ikakvu lekciju?

Stvari jesu donekle bolje. Nadležne institucije odmah su reagirale, Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluke da Oružane snage BiH sa svim resursima djeluju, odmah su reagirale federalna, županijske i lokalne vlade, formiran je krizni stožer te su učinjeni koraci da se što je više moguće ublaži štete.

Prije 10 godina reakcija je bila daleko tromija, neodlučnija, nespremnija.

Bez ključne promjene

Stručnjaci godinama upozoravaju da će, zbog klimatskih promjena, poplave postati sve češće i razornije. Također, Agencija za vodno područje Jadranskog mora je dan ranije izdala upozorenje da će 3. i 4. listopada doći do porasta vodostaja u Konjicu, Jablanici, Mostaru, Čapljini, Grudama, Ljubuškom i Širokom Brijegu zbog obilnih padavina. Agencija za vodno područje rijeke Save je 2. listopada na svojoj stranici objavila upozorenje o mogućim poplavama u područjima Bihaća, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Ključa. Upravo 4. listopada bujice vode nosile su kuće u Jablanici i dijelovima Konjica.

Neke krucijalne stvari nisu bitno promijenjene u našoj zemlji.

Jesu li spriječeni nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska iz riječnih korita? Je li netko odgovarao zbog gradnje prometnica bez adekvatne zaštite? Je li zabranjena gradnja kuća na mjestima za koje se zna da su podložna klizištima?

Gradnja mini hidrocentrala odlukom Parlamenta FBiH jeste, ali nakon što je već učinjena ogromna šteta.

Dnevnik.ba

04. listopad 2024 14:53