StoryEditor

Na znanstvenom skupu posvećenom Kraljici Katarini Kosača sudjelovat će 24 znanstvenika iz 6 zemalja

Piše fena  /  25.08.2024., 13:21h

Hrvatsko kulturno društvo Napredak proglasilo je ovu godinu godinom Kraljice Katarine Kosača Kotromanić kako bi obilježilo 600 godina od njezinog rođenja (1424.-2024.).

Stoga će ova godina biti posvećena životu i naslijeđu Kraljice Katarine, jedne od najznačajnijih figura bosanske povijesti, s naglaskom na organizaciju međunarodnog znanstvenog skupa koji će se održati u listopadu ove godine.

Skup pod nazivom "Posljedice nestanka Bosanskoga Kraljevstva" održat će se 24. i 25. listopada, a organizira se u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru u čijim će prostorijama biti i održan.

Sudjelovanje su najavili istaknuti znanstvenici i sveučilišni profesori iz regije, a organizatori navode da će skup okupiti 24 izlagača iz šest zemalja, koji će predstaviti rezultate svojih istraživanja.

Kako se dodaje, ovaj događaj neće biti fokusiran isključivo na život i ulogu Kraljice Katarine, već će se baviti širim povijesnim kontekstom i posljedicama pada Bosanskoga Kraljevstva, uključujući demografske promjene, migracijska kretanja te kulturne i društvene preobrazbe koje su uslijedile.

Organizacijski odbor skupa predvode Anto Ivić, predsjednik Organizacijskog odbora i član Središnje uprave HKD Napredak, te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, zajedno s kolegama iz Filozofskog fakulteta u Mostaru i Sveučilišta u Splitu.

Ovaj projekt predstavlja jedan od ključnih napora HKD Napredak u promoviranju kulturnog i povijesnog naslijeđa, a također je dio šireg spektra aktivnosti koje društvo provodi kroz više od 60 svojih podružnica u BiH i inozemstvu.

‘‘U mnogobrojnim događajima iz područja kulture koje realiziraju više od 60 podružnica HKD Napredak u BiH i inozemstvu te aktivnostima sportskih i kulturno-umjetničkih društava pod njegovim okriljem, Napredak ne zanemaruje stručnu i znanstvenu potporu stipendirajući studente, ali i organizirajući ovakve skupove. Svakako važnu ulogu u organizaciji ovog skupa ima i Institut za kulturu i tradiciju Hrvata u BiH (HI BiH), koji djeluje u sastavu HKD Napredak‘‘, rekao je Ivić.

On dodaje da su htjeli staviti naglasak, ne na jednu osobu, već na opće posljedice sudbonosnih događanja kojima nestaje Bosansko Kraljevstvo.

‘‘Činjenica da je kraljica Katarina bila sudionik onoga što se ovdje događalo sasvim je logična poveznica i izvrstan povod za to obilježavanje. Stoga, dan ranije, i na sam spomendan kraljice Katarine Kosača Kotromanić, 24. i 25. listopada ove godine, 24 izlagača iz šest zemalja, istaknutih u području svoga rada, predstavit će rezultate znanstvenih istraživanja‘‘, podvukao je on.

Pokrovitelj skupa bit će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH), a Ivić ističe kako će ovaj događaj pružiti priliku za nova znanstvena istraživanja i interpretacije povijesti s prikupljenim novim spoznajama i analizama.

‘‘Također ističem da su ranija znanstvena okupljanja jači naglasak stavljala na same okolnosti pada Bosanskoga Kraljevstva, pa i neposredna razdoblja prije i poslije toga, nego na njegove dugoročne posljedice. A tomu, premda se čini poznatim, još uvijek nije pristupljeno dovoljno sustavno i obuhvatno. Stoga ćemo rado čuti rezultate novih znanstvenih metodoloških istraživanja‘‘, zaključio je Ivić.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 21:25