Nekoliko stotina planinara iz oko 120 udruga, članica Planinarskog saveza Federacije BiH, okupilo se u subotu na planini Pogorelica kod Fojnice, na godišnjem sletu planinara Federacije BiH.FENA -
StoryEditor
Kiseljak

Na Pogorelici najveća godišnja fešta planinara iz FBiH

Piše fena  /  12.08.2024., 15:56h

Oko 800 planinara iz većine udruga članica Planinarskog saveza Federacije BiH okupilo se za vikend na planini Pogorelica kod Kiseljaka na Sletu planinara 2024.

Franjo Kristić, tajnik PD Pogorelica i predsjednik Skupštine PS FBiH Kiseljak kazao je kako su na planinarenje pozvani svi.

"Planinarstvo u BiH ima više od 130 godina tradicije, praktički od Austrougarske. Naš savez će proslaviti 132. godišnjicu osnivanja. To je jedna ekološki čista zanimacija, na koji su pozvani svi, bez obzira na dob. Trenutno tu imamo planinare od četiri mjeseca, do nas starih s više od 80 godina. To je aktivnost u kojoj svatko može sebe naći, izraziti se prema svojim mogućnostima i nitko nikog na seili ni na što. Sve je dragovoljno, prijateljski i iz ljubavi", rekao je Kristić.

Amela Kamenica, predsjednica Planinarskog društva Pogorelica Kiseljak, uz Sašu Tomičića, predsjednika Organizacijskog odbora Sleta, bila je domaćin planinarima iz Federacije.

"Naše društvo okuplja oko 100 aktivnih članova. Ponosni smo domaćini Sleta. Što se tiče planinarstva u Kiseljaku, relativno dobro kotiramo. Zadnjih godinu dana planinarstvo smo podigli na jednu višu razinu, aktivirali smo sekciju alpinizma, odnosno sportskog penjanja", kazala je Kamenica.

Dragan Markelić, potpredsjednik Povjerenstva za planinarsku orijentaciju PS FBiH, bio je zadužen za povratak jedne od najstarijih planinarskih sportskih disciplina, planinarske orijentacije, pogotovo među mlade.

"Pokušavamo i mislim da ćemo uspjeti vratiti planinarsku orijentaciju. Sad su došla neka druga moderna vremena. Djeca u planinu idu s telefonima, GPS-om. Ali ipak, karta je karta, topografija je topografija. Možete se naći u planini bez signala i kad imate sa sobom kartu i kompas možete se lako orijentirati", rekao je Markelić.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 14:53