StoryEditor
kap koja je prelila čašu

Musku dosta izbjegavanja "bandi nasilnih ovisnika". Seli svoje kompanije iz Kalifornije

Piše desk  /  17.07.2024., 18:45h

Milijarder Elon Musk najavio je da će preseliti sjedišta dviju istaknutih kompanija, raketne tvrtke SpaceX i platforme društvenih medija X, iz Kalifornije u Teksas.

Ova poruka uslijedila je nakon što je guverner Kalifornije Gavin Newsom potpisao zakon koji sprječava škole da zahtijevaju od svog osoblja da obavijeste roditelje čija djeca pokazuju znakove transrodnosti ili da dijele informacije o njihovoj seksualnoj orijentaciji.

Zakon je sastavljen kao odgovor nakon što je najmanje sedam školskih odbora u Kaliforniji tijekom prošle godine donijelo pravila koja prisiljavaju učitelje da kažu roditeljima ako njihovo dijete počne koristiti ime ili zamjenicu koja se ne podudara s njegovim spolom, prenosi Index.hr.

 

"Dosta mi je izbjegavanja bandi ovisnika"

"Ovo je kap koja je prelila čašu. Zbog ovog zakona i mnogih drugih koji su mu prethodili, napadajući i obitelji i tvrtke, SpaceX će sada preseliti svoje sjedište iz Hawthornea u Kaliforniji u Starbase u Teksasu", napisao je Musk na društvenim mrežama. 

Objašnjavajući odluku da X preseli u Austin, Musk je kritizirao stanje u San Franciscu, rekavši da mu je "dosta izbjegavanja bandi nasilnih ovisnika o drogama" samo da bi ušao i izašao iz zgrade, prenosi BBC.

Biznismen je 2021. preselio Teslino sjedište u Teksas, nakon što je prijetio da će to učiniti zbog uvođenja karantene tijekom pandemije koronavirusa. Musk se od tada sve više uključuje u američku politiku. Tijekom vikenda službeno je podržao Donalda Trumpa za predsjednika. 

 

Ima transrodnu kćer

Savezne države su se kroz povijest agresivno natjecale da privuku sjedišta kompanija. Inače, Musk je već stanovnik Teksasa, savezne države koja nema porez na dohodak. SpaceX, koji zapošljava više od 5000 ljudi u Kaliforniji, već obavlja velik dio svojih poslova u Teksasu. 

Pitanje što bi škole trebale govoriti roditeljima o rodnom identitetu njihove djece postalo je važno u američkom društvu. Neki tvrde da učenici imaju pravo na privatnost, dok drugi smatraju da roditelji imaju pravo znati što se događa s njihovom djecom. 

Musk, koji ima transrodnu kćer, ranije je izjavio da "podržava trans osobe", ali je iskazivao nesklonost prema korištenju zamjenica, nazivajući ih "estetskom noćnom morom". Lani je najavio da će lobirati za kriminalizaciju transrodnog medicinskog tretmana koji bi doveo do, kako je opisao, "teških, nepovratnih promjena kod djece ispod dobi pristanka".

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 03:04