StoryEditor

Mostar-Kompas: Jedinstveni vodič koji će pomoći u promociji turističke ponude Mostara

Piše desk  /  01.10.2024., 13:43h

U Mostaru je u utorak predstavljen jedinstveni turističko-kulturno-informativni vodič ‘‘Mostar-Kompas‘‘, koji je istaknut kao jedan od ključnih alata za unaprjeđenje turističke ponude ovog grada, ali i šire regije. Vodič su predstavili ključni akteri turističke zajednice, gradske uprave te privatnog sektora, naglašavajući važnost vodiča za promociju i marketing Mostara.

Glavni urednik vodiča Boris Grbešić rekao je da se u vodiču nisu samo bazirali na Mostar, nego su turistima prezentirali i okolne destinacije, od juga do sjevera županije i šire, koje imaju priliku obići, ali je naglasak stavljen na Mostar kao bazu u kojoj bi se zadržali. Osim toga, predstavio je i digitalnu verziju vodiča, koja će dodatno pomoći u promociji grada.

- Digitalna platforma će omogućiti da turistima pružimo sve potrebne informacije i zadržimo ih u Mostaru još jedan dan. Vodič ima jako dobru distributivnu mrežu unutar turističkih zajednica, agencija, hotela, restorana, zračne luke, kolodvora, na društvenim događajima itd. – podvukao je on.

Direktorica Turističke zajednice Grada Mostara Elvira Dilberović istaknula je da je ovo jedini vodič takve vrste u Mostaru, dodavši da on treba postati službeni vodič, ne samo grada Mostara, već i turističke zajednice HNŽ-a. Kako je dodala, Turistička zajednica Mostara trenutno radi na izradi vrlo kreativnih vodičkih mapa koje će biti postavljene po cijelom gradu.

- Zasigurno će ovaj ‘Kompas‘ biti od velike pomoći u promociji i marketingu. U kontaktu s turistima vidimo koliko je ova knjižica od velikog značaja, obuhvaća cijelu materijalnu i nematerijalnu baštinu grada, ali i Hercegovine, sve ono što je potrebno turistima, ali i građanima BiH. Ova knjižica postoji već devet godina, do pandemije izlazila je dva puta godišnje, a sada jednom. Smatramo da je to dovoljno ali da trebamo raditi na digitalizaciji i modernizaciji – naglasila je Dilberović.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić također je pohvalio ovaj dugogodišnji projekt, naglasivši da je Grad Mostar prepoznao važnost vodiča i ponudio partnerstvo kako bi se iskustvo i rad koji stoji iza ovog projekta dodatno unaprijedili.

- Grad je u posljednje tri i pol godine uložio mnogo u razvoj turizma, a ovaj vodič će dodatno poboljšati našu turističku ponudu. Informacija u turizmu je sve. Jako i aktivno se mora uključiti i privatni sektor jer jedino to garantira uspjeh, a mi kao grad smo servis da potičemo takve inicijative – smatra gradonačelnik.

Ravnatelj Turističke zajednice HNŽ-a Anđelko Maslać naglasio je kako vodič do sada nije bio dovoljno vrednovan, dodavši da će podržavati ovakve projekte jer je jedino tako moguće privući više turista i osigurati njihov duži boravak u županiji.

Ovaj vodič značajno će pomoći u promociji rada turističkih agencija, smatra vlasnik turističke agencije Mili Bijavica. Kako je dodao, i ranije su imali priliku ponuditi ga turistima, a tada se pokazalo da je od velikog značaja.

Vodič ‘‘Mostar-Kompas‘‘ već devet godina igra ključnu ulogu u informiranju turista o bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini Mostara i Hercegovine, a sada, uz planove za modernizaciju i digitalizaciju te uz suradnju s gradskom upravom i turističkim zajednicama, nastavit će oblikovati turističku ponudu grada i regije.

Dnevnik.ba

01. listopad 2024 13:44