StoryEditor
najava

Molitveni pohod za Domovinu na kraljevski grad Bobovac

Piše fena  /  14.10.2024., 17:24h

Hrvatska kulturna zajednica Troplet poziva hodočasnike na molitveni pohod za Domovinu na Bobovac u subotu, 26. listopada, a polazak je u 5.30 sati ispred sjevernoga (glavnoga) ulaza na stadion HŠK Zrinjski.

Tradicionalno, u subotu najbližu spomendanu kraljice Katarine (25. listopada, dan kada je umrla u Rimu, 1478. godine) Vrhbosanska nadbiskupija i Ministarstvo obrane BiH organiziraju molitveni pohod na kraljevski grad Bobovac.

Tako će biti i ove godine kada će katolici, pripadnici Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga u subotu, 26. listopada, zajedno s katoličkim pukom iz raznih krajeva moliti za hrvatski narod i za Domovinu, priopćeno je iz HKZ Troplet.

Program molitvenog pohoda započinje okupljanjem kod rijeke Bukovice, podno grada Bobovca (izletište Luke), odakle će hodočasnici u 9.45 sati, predvođeni svećenicima i vojnicima u svečanim odorama sa stjegovima na čelu procesije, uz molitvu krunice krenuti prema Bobovcu.

Euharistijsko slavlje na kraljevskom gradu Bobovcu započinje u 11 sati.

Udaljenost od izletišta Luke do Bobovca je 2,5 kilometara, od čega je oko dva kilometra asfaltirana cesta, a oko 500 metara uređena šumska staza. Ima nešto blagih uspona i spuštanja s visinskom razlikom od oko 90 metara, podsjećaju iz Tropleta.

Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike bit će pripremljen vojnički grah na mjestu okupljanja kod rijeke Bukovice. To će biti i prigoda za druženje vjerničkog puka, crkvenih dužnosnika, vojnika i redarstvenika, svih hodočasnika.

Stoga HKZ Troplet poziva zainteresirane hodočasnike na molitveni pohod za Domovinu.

Kako navode organizatori potrebno je prijaviti se Tropletovoj pleternici za mlade Janji Stojčić, na telefon 063 449 374, a broj mjesta je ograničen pa se prijave primaju do popune mjesta u autobusu. Participacija u troškovima hodočašća je 10 maraka.

Pri odlasku i povratku s Bobovca planiran je posjet najstarijoj katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini stara crkva sv. Mihovila Arkanđela u Varešu i samostanu sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.

Iz Tropleta napominju kako će polazak iz Mostara biti otkazan, ako prometnica Mostar – Jablanica ne bude otvorena za promet na dan hodočašća.

Dnevnik.ba

14. listopad 2024 17:25