StoryEditor

Mnogi se pitaju je li potres na sjeveru Irana prirodna pojava ili je prvi nuklearni test

Piše desk  /  12.10.2024., 08:43h

Napetosti između Izraela i Irana pojačane su zbog špekulacija da nedavni potres u Iranu nije bio prirodna pojava, već rezultat tajnog podzemnog nuklearnog testa.

U subotu navečer, nešto prije 22 sata, tlo u iranskoj provinciji Semnan počelo je podrhtavati. Prema podacima seizmološkog centra Sveučilišta u Teheranu, zemljotres magnitude 4,4 pogodio je područje grada Aradan, a potres se osjetio i u istočnim dijelovima Teherana.

Međutim, za razliku od uobičajenih izvještaja o prirodnim katastrofama, ovaj događaj brzo je prerastao u temu brojnih online spekulacija. Sve je više onih koji smatraju da ovaj zemljotres možda nije bio prirodan, već rezultat podzemnog nuklearnog testa.

Ove špekulacije dolaze u trenutku kada su tenzije između Izraela i Irana na vrhuncu, prvenstveno zbog iranskog nuklearnog programa, koji Izrael vidi kao egzistencijalnu prijetnju. Špekulacije su dodatno intenzivirana činjenicom da se potres dogodio blizu ključnih nuklearnih postrojenja, poput Natanza i Fordowa, gdje Iran obogaćuje uran.

Iako je u protekla dva desetljeća izraelska vojska razvijala planove za potencijalne udare na iranska nuklearna postrojenja, postavlja se pitanje može li Izrael izvesti takvu operaciju bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država.

Američka "bunker-busting" tehnologija, koja je neophodna za uništavanje podzemnih objekata.

Dok dužnosnici još uvijek istražuju uzroke ovog događaja, a društvene mreže preplavljuju teorije zavjere, analitičari upozoravaju da bi potvrda o nuklearnom testu drastično eskalirala napetosti na Bliskom istoku.

U ovom trenutku, službene potvrde nema, ali špekulacije nastavljaju rasti, dok međunarodni akteri prate situaciju s povećanom pažnjom. Ako se pokaže da iza podrhtavanja tla stoji nešto drugo osim prirodnog fenomena, to bi potpuno izmijenilo "pravila igre" na Bliskom istoku.

Dnevnik.ba

12. listopad 2024 08:43