StoryEditor

Ministri vanjskih poslova EU bi mogli bojkotirati Orbanov sastanak u Budimpešti

Piše desk  /  15.07.2024., 11:31h

Ministri vanjskih poslova EU-a mogli bi kazniti Mađarsku zbog nekoordiniranih vanjskopolitičkih aktivnosti tako što će ignorisati samit ministara vanjskih poslova u Mađarskoj i umjesto toga organizirali vlastiti sastanak na iste datume.

Politico je izvijestio da Mađarska, koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a, planira biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova u Budimpešti 28. i 29. kolovoza. Ovo se smatra glavnom prilikom za mađarskog premijera Viktora Orbana da pokuša oblikovati vanjskopolitički program bloka i da njegov ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó bude u središtu pozornosti.

Međutim, nakon što je Orbán blokirao pomoć Ukrajini i obavio "mirovne posjete" Vladimiru Putinu i Xi Jinpingu bez koordinacije s ostalih 26 čelnika EU-a, mnogi su ministri vanjskih poslova tražili način da izbjegnu potporu onoga za šta vjeruju da bi moglo postati još jedna "Orbanova propagandna predstava".

Prema trojici diplomata EU-a, Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, sazvat će "službeni" sastanak ministara vanjskih poslova u isto vrijeme kada i Orbanov samit.

"Ako postoji formalno vijeće za vanjske poslove, koje organizira visoki predstavnik (Borrell) isti dan, ministri neće moći ići u Budimpeštu", kazao je jedna od diplomata.

Drugi izvor dodao je da drugi ministri vanjskih poslova bojkotom sastanka u Budimpešti žele "poslati jasan signal da Mađarska ne govori u ime EU".

Diplomat se našalio da, "vrlo nažalost", njihova zemlja neće moći prisustvovati Orbanovu događaju ako Borrell organizira sastanak.

Politico je primijetio da se o takvom planu neslužbeno razgovaralo s nekoliko zemalja EU-a, uključujući Francusku i Njemačku. Očekuje se da će ga Borrellov tim u srijedu, 17. srpnja, predstaviti 27 stalnih predstavnika EU.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 07:35