StoryEditor
opasna podvala

Ministar Košarac: Ne nasjedamo na sarajevske laži. Mehanizam koordinacije ostaje. Nema centralizacije

Piše desk  /  25.07.2024., 17:12h

Zamjenik predsjedateljica Vijeća ministara Staša Košarac rekao je da je izuzetno opasna nova podvala političkog Sarajeva, koje pokušava da lopticu odgovornosti za blokadu EU puta prebaci s Federacije BiH na Republiku Srpsku, osporavajući mehanizam koordinacije, a koji je potvrda da BiH može funkcionirati isključivo kao dejtonska struktura i prepreka je centralizaciji ove zemlje.

- U toj perfidnoj igri sada pokušavaju da problematiziraju mehanizam koordinacije kako bi skrenuli pažnju s činjenice da je europski put usporen i blokiran zbog unutarbošnjačkog obračuna "Trojke" i SDA - ukazao je Košarac.

On je naglasio da je mehanizam koordinacije jedino moguće rješenje za kretanje ka EU, jer odražava ustavnu strukturu BiH, prenosi RTRS.

Košarac je naveo da je problem u nefunkcionalnosti FBiH, a oni neosnovano napadaju mehanizam koordinacije.

- Raspolažemo saznanjima da će se osporavanju mehanizma koordinacije pridružiti i nedobronamjerni dvojac Marphy i Schmidt, u namjeri da sve procese u EU integracijama centraliziraju na nivo BiH. To im neće proći! Nema centralizacije! - poručio je Košarac.

On je na društvenoj mreži Instagram naveo da mehanizam koordinacije nije problematičan u bilo kojem segmentu - većina nadležnosti je na Srpskoj, FBiH i kantonima u odnosu na zajednički nivo.

- Nećemo odustati od ovog mehanizma, jer on garantira uvažavanje nadležnosti svih nivoa vlasti kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom i zakonima. Mehanizmom koordinacije osigurali smo da Republika Srpska ne može biti preglasana i da mora biti vidljiva u procesu EU integracija. Ne nasjedamo na sarajevske laži i manipulacije o tome da je mehanizam koordinacije sporan. Sasvim suprotno, on je potvrda da BiH može funkcionirati isključivo kao dejtonska struktura i prepreka je centralizaciji ove zemlje - naveo je Košarac.

On je rekao da neće biti dopušteno urušavanje Republike Srpske, njenog ustavnog kapaciteta i nadležnosti.

- Neka unutrarnje probleme u odnosu FBiH i kantona rješavaju kako god žele, to nas ne zanima. Nema centralizacije, niti bilo kakvog kretanja bez uvažavanja ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije. To je crvena linija ispod koje nećemo ići - istakao je Košarac.

Dnevnik.ba

03. rujan 2024 21:52