StoryEditor
zabrinutost

Microsoft kaže da Rusija cilja na predsjedničku kampanju Kamale Harris

Piše fena  /  18.09.2024., 15:50h

Tehnološki div Microsoft objavio je da su ruski operativci ciljali kampanju američke predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris.

- U posljednja dva mjeseca, Microsoft je uočio značajan pomak u taktici ruskog utjecaja koji odražava promjenjivo političko okruženje u SAD-u - napisao je glavni direktor Microsoftovog centra za analizu prijetnji Clint Watts u objavi na blogu tvrtke.

Microsoft je otkrio da se Rusija okrenula prema kampanji potpredsjednice Harris, s glumcima koji su "širili izmišljene videozapise osmišljene za sijanje razdora i širenje dezinformacija" o njoj.

Fokus na njenoj kampanji odražava "strateški potez ruskih aktera s ciljem iskorištavanja bilo koje uočene ranjivosti novih kandidata", naveo je Watts.

Harris je zamijenila američkog predsjednika Joea Bidena na listi Demokratske stranke nakon što se 81-godišnjak povukao iz predsjedničke utrke u srpnju nakon katastrofalne debate protiv republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Međutim, krajem kolovoza i u rujnu, Microsoft je uočio dvije ruske grupe, poznate kao Oluja-1516 i Oluja-167, kako koriste videozapise osmišljene da diskreditiraju Harris i potaknu kontroverzu oko njezine kampanje.

Jedan je video prikazivao napad navodnih pristaša Harris na navodnog sudionika Trumpovog skupa, dok je drugi koristio glumca za izmišljanje lažnih tvrdnji o njenoj umiješanosti u nesreću s koje je pobjegla.

Drugi video prikazivao je lažni džambo plakat koji je iznosio lažne tvrdnje o njenoj politici.

- Kako se približavamo izborima, trebali bismo očekivati ​​da će ruski akteri nastaviti koristiti kibernetičke posrednike i haktivističke skupine kako bi pojačali svoje poruke putem medijskih web stranica i društvenih kanala namijenjenih širenju političkog sadržaja koji izaziva podjele, namještenih videa i propagande poboljšane umjetnom inteligencijom - saopćio je Microsoft.

Američke obavještajne agencije rekle su u kolovozu da je Iran odgovoran za hakiranje Trumpove predsjedničke kampanje.

Microsoft je saopćio da je utjecajni glumac povezan s Kinom također napravio videozapise koji kritiziraju Bidenovu administraciju i kampanju Kamale Harris.

Dnevnik.ba

18. rujan 2024 15:50