StoryEditor
pravi razlozi

Mazalica: Cilj SDA-ove blokade je demontiranje mehanizma koordinacije. Nije svaka Vlada F BiH bila izabrana uz podršku Hrvata

Piše desk  /  25.07.2024., 17:03h

Zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je za RTRS da neusvajanje Nacrta reformske agende, uz podršku SDA, ima jasan cilj da se demontira aktualni mehanizam koordinacije, te da se odlučivanje o europskim pitanjima na nivou BiH svede na institucije BiH - Predsjedništvo, Parlamentarnu skupštinu, Vijeće ministara.

- Prilikom usvajanja mehanizma koordinacije hrvatska strana je nastojala da se, pored nivoa BiH i entiteta, uključe i kantoni, jer nije svaka vlada Federacije BiH bila izabrana uz podršku reprezentativnih hrvatskih predstavnika. Dakle, tada Bošnjaci nisu bili ti koji su inzistirali na vidljivosti kantona u mehanizmu koordinacije. Međutim, danas blokade dolaze iz bošnjačkih - SDA kantona - rekao je Mazalica, prenosi RTRS.

Naveo je da je u prošlosti bilo više opstrukcija zaživljavanja mehanizma koordinacije koje su upravo dolazile iz "sarajevske kuhinje".

- Postavlja se i pitanje, hoće li sada Europska komisija obustaviti projekte kroz ove kantone koji su blokirali reformsku agendu, kao što su to uradili Republici Srpskoj koja se povukla iz BiH institucija nakon nametanja zakona od Valentina Inzka, što ni Europska komisija nije podržavala - rekao je Mazalica.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 21:01