StoryEditor
izbori u francuskoj

Marine Le Pen pretrpjela neočekivan poraz u drugom krugu izbora

Piše fena  /  07.07.2024., 21:52h

Odluka ljevičarske alijanse i centrističkog saveza da suradnjom spriječe izborni trijumf Marine Le Pen i njezinog desničarskog Nacionalnog okupljanja, polučila je rezultat u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Prve procjene nakon zatvaranja birališta govore da je Francuska na nedjeljnim izborima izabrala parlament u kojemu nitko neće imati apsolutnu većinu,  a ljevičarska koalicija neočekivano je preuzela prvo mjesto ispred krajnje desnice koja je imala prednost nakon prvog kruga izbora.

Ako se potvrde sadašnje projekcije, parlament će biti podijeljen u tri velike skupine s vrlo različitim platformama i bez ikakve tradicije zajedničkog rada. To bi potencijalno moglo navijestiti razdoblje nestabilnosti, osim ako ljevica ne uspije postići dogovor s koalicijom Renesansa predsjednika Emmanuela Macrona.

Predviđa se da će ljevičarski savez Nova narodna fronta (NFP) osvojiti između 172 i 215 mjesta od ukupno 577, pokazuju  projekcije anketara temeljene na prvim rezultatima s uzorka biračkih mjesta.

Centristički savez predsjednika Macrona osvaja između 150 i 180 zastupničkih mandata i bori se za drugo mjesto s desničarskim Nacionalnim okupljanjem, koji će vjerojatno nastaviti život u oporbi.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 15:11