StoryEditor

Mađarska promijenila pravila o izbjeglicama, tisuće Ukrajinaca bi se moglo naći na ulici

Piše desk  /  22.08.2024., 13:01h

Zbog nove promjene pravila vezanih za izbjeglice u Mađarskoj, veliki broj Ukrajinaca moglo bi ostati bez mjesta u državnim smještajnim kapacitetima.

Po pravilu koje se aplicira od jučer, Mađarska za izbjeglice smatra samo osobe koje dolaze iz zona u kojim se vodi aktivan sukob, a u Ukrajini se to odnosi na 13 regija.

To predstavlja problem za tisuće Ukrajinaca koji su izbjegli na početku rata u Mađarsku, a dolaze iz zapadnih i središnjih dijelova ove države.

Sada ostaje nekoliko tisuća ukrajinskih državljana, posebno iz zapadne Transkarpatije koja graniči s Mađarskom i gdje se široko govori mađarski jezik, pred izgledom da budu iseljeni iz svog smještaja jer ili nemaju sredstva za povratak kući ili nisu voljni to učiniti dok rat još traje.

Prema podacima Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, na kraju prošlog mjeseca bilo je nešto više od 46.000 ukrajinskih izbjeglica registriranih za privremenu zaštitu u Mađarskoj, status koji im je dodijeljen prema europskoj legislativi koja je primijenjena ubrzo nakon invazije 24. veljače 2022. godine i koji im daje pravo da borave u zemlji članici EU-a.

Većina raseljenih osoba plaća vlastiti smještaj ili boravi kod prijatelja, obitelji ili volontera, ali mađarska Helsinška komisija, organizacija za ljudska prava, procjenjuje da je oko 4.000 osoba koje nemaju dovoljno sredstava boravilo u državnim smještajnim kapacitetima, od kojih njih do 3.000 više nije kvalificirano za ovaj status.

Dnevnik.ba

11. rujan 2024 21:26