StoryEditor
francuski predsjednik

Macron stigao u dvodnevni posjet Srbiji

Piše fena  /  29.08.2024., 19:11h

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron doputovao je u dvodnevnu posjetu Srbiji. U zračnoj luci u Beogradu dočekao ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon svečane ceremonije uz vojne počasti ispred Palače Srbija, očekuje se sastanak dvojice predsjednika, kao i razmjena bilateralnih sporazuma, javlja Radio Slobodna Europa.

I Macron i Vučić su u ranijim izjavama za javnost sugerirali da bi jedna od glavnih tema susreta mogla biti kupovina francuskih borbenih zrakoplova "Rafal".

Srbija i Francuska su dogovor o nabavci aviona postigle u travnju tijekom Vučićeve posjeta Parizu i susreta s Macronom. Finalizacija dogovora je tada najavljena za naredne mjesece.

Dan uoči Macronovog dolaska, Vučić je za Radio-televiziju Srbije izjavio da nije sve završeno kada je riječ o vojno-tehničkoj suradnji i kupovini francuskih zrakoplova.

Rekao je da cijena više nije pitanje, već određene garancije i da postoji još jedna stvar koja treba da bude usuglašena.

Ostale teme razgovora, kako je najavljeno, bit će geopolitička pitanja, bilateralni odnosi Srbije i Francuske, suradnja u oblasti ekonomije, zdravstva, energetike, kulture i umjetna inteligencija.

Zvaničnici Srbije najavili su i da će s Francuskom biti potpisan "veliki broj ugovora" iz oblasti energetike, razvoja, kulture, obrane.

Drugog dana boravka u Srbiji 30. kolovoza, Macron će otkriti ploču povodom završetka radova na modernizaciji beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", posjetiti Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i održati govor na Forumu o mladima i vještačkoj inteligenciji.

Macronova posjeta, druga u posljednjih pet godina, dolazi nepunih pet mjeseci nakon što je u Parizu ugostio predsjednika Srbije.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 13:28