StoryEditor
unitaristi sabotiraju napredak

Lokalni izbori: SDA i DF nacionalističke teme izdižu se iznad lokalnih problema

Piše desk  /  11.09.2024., 10:52h

Ništa neobično da se u Bosni i Hercegovini zaoštrava retorika kako se bliže neki izbori, neovisno jesu li to opći ili lokalni. Ipak, čini se kako je ova kampanja nešto mirnija u odnosu na prethodne godine, ali prema riječima naših sugovornika najviše se s nacionalističkom retorikom izdvajaju bošnjačke oporbene stranke, poput SDA i DF-a.

"Forsiraju nacionalne teme, dok se ostali pokušavaju baviti lokalnim političkim temama u smislu izgradnje infrastrukture, poboljšanja nekih životnih uvjeta za stanovnike određene općine ili grada. No, kako kampanja bude protjecala SDA će pojačavati nacionalisitički narativ, a drugi politički akteri bit će prisiljeni odgovarati na takve njihove priče, prozivke i optužbe", kazao je za RTV Herceg Bosne Jurica Gudelj, urednik i novinar portala Dnevnik.ba

"Nacionalističkim porukama se budi jedno umrtvljeno i nezainteresirano političko biračko tijelo, a u čije uho je teško zabosti neku nježnu riječ poput suživota, prosperiteta, ekonomije i budućnosti. Takav politički položaj dovodi u zabludu biračko tijelo da je ono u biti zarobljeno između idealizirane slike i stvarne slike sebe u političkom smislu. Nacionalizam u kampanji će biti onoliko dugo zastupljen koliko bude donosio plodova, a vidimo da je urod jako dobar svake dvije godine", smatra dr. sc. Robert Kolobara, stručnjak za informacijske znanosti.

Ipak, u pojedinim sredinama gdje je nacionalna struktura homogenija, lakše je dati na važnosti nekim životnim temama.

"Gdje je određena nacija ili narod u većoj mjeri zastupljen pa su važne teme komunalnog reda i sve ono što ide uz lokalnu zajednicu. Ali nacionalizam je kao takav omotao Bosnu i Hercegovinu i zaraobio je i bojim se da će ona dugo ostati zarobljena", ističe Kolobara.

Predizborna kampanja je dakako u drugi plan gurnula i reforme i dogovore unutar Vijeća ministara i ostatka državne vlasti.

"Bošnjačka oporba, SDA i DF svaku suradnju stranaka Trojke s hrvatskom i srpskom stranom pokušava prikazati kao izdajničku s jedne strane, čime se koči Trojka. S druge strane i SNSD zbog svojih unutarnjih stvari i situacije u RS-u također zateže političke odnose na razini Vijeća ministara. Moguće je da će to sve popustiti nakon izbora, ali do izbora nemamo se čemu pretjerano optimistično nadati", objašnjava Gudelj.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 13:42