StoryEditor

Lendo: "Samo ‘BH Gas‘ može graditi Južnu interkonekciju, njome se neće vršiti političke ucjene"

Piše fena  /  30.08.2024., 13:49h

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo u saopćenju za javnost navodi da samo "BH Gas" može graditi Južnu interkonekciju, te da se njome neće vršiti političke ucjene.

 - Duboko zabrinjava izjava predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare kojom pokušava osporiti stvarnu i teritorijalnu nadležnost „BH Gasa“, čiji je osnivač Vlada Federacije BiH, da na teritoriji Federacije BiH bude nositelj projekta izgradnje i upravnika Južne plinske interkonekcije. Zabrinutost uvećava i činjenica da predsjednica FBiH na ovaj način dovodi u pitanje i teritorijalni integritet i politički suverenitet države Bosne i Hercegovine - dodao je Lendo.  

Po njegovim riječima, isključivo "BH Gas" u postojećem organizacionom obliku ima ustavnu i zakonsku nadležnost, ali i potrebna znanja i infrastrukturni kapacitet da provede projekt izgradnje Južne plinske interkonekcije i da upravlja njome. 

- Nakon što je Prijedlog zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji, koji je u prošlom mandatu usvojen u Zastupničkom domu, neustavno povučen iz parlamentarne procedure, aktualna vlast odbija uvrstiti na dnevni red Prijedlog tog zakonskog rješenja kojeg je uputila Stranka demokratske akcije. Na taj način Trojka čini uslugu HDZ-u, a na štetu FBiH i njenih građana - istaknuo je Lendo. 

Stav stručne javnosti da je "BH Gas" jedini ovlašteni izvođač projekta izgradnje i upravitelj plinovoda, kako je dodao, potvrđuju i stavovi međunarodnih partnera, koji idu u prilog činjenici da se isključivo angažmanom ove javne kompanije može spriječiti korištenje Južne interkonekcije kao sredstva političkih ucjena. 

Ledno je naveo da su sa druge strane, i u više navrata, "isti autoriteti potvrdili stvarne namjere Dragana Čovića koje stoje iza blokade projekta Južne plinske interkonekcije, a koji se svode isključivo na osobne interese i političke ucjene sa razornim posljedicama na energetski suverenitet, građane i privredu  Federacije Bosne i Hercegovine u cjelini".

- Svjedočimo dakle, da predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, umjesto da bude na strani najboljeg interesa Federacije i njenih građana, svrstava se na stranu osobnih i stranačkih interesa HDZ-a i Dragana Čovića. U svojstvu potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine pozivam rukovodstvo Zastupničkog doma da na prvoj narednoj sjednici u dnevni red uvrsti Prijedlog zakona o južnoj plinskoj interkonekciji koji je u proceduru dostavila Stranka demokratske akcije,  a koji je usklađen s najboljim europskim standardima i najboljim interesom građana, privrednika i Federacije u cjelini - naveo je Lendo, priopćeno je iz njegovog ureda.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 18:57