StoryEditor
reakcija

Lavrov: Durov je bio ‘previše slobodan‘. Nije poslušao zapadnjačke savjete

Piše fena  /  02.09.2024., 15:50h

Pavel Durov, čelnik Telegrama uhićen u Francuskoj, bio je “previše slobodan” u svom pristupu vođenju platforme društvenih mreža i to je bila njegova propast, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Francuski sudac prošlog je tjedna stavio Durova, rođenog u Rusiji, pod službenu istragu zbog sumnje na sudioništvo u vođenju internetske platforme koja dopušta nezakonite transakcije, slike seksualnog zlostavljanja djece, trgovinu drogom i prevaru.

Njegov odvjetnik kazao je da je "apsurdno" sugerirati da bi on trebao biti odgovoran za bilo kakva kaznena dijela počinjena u aplikaciji, koja ima skoro milijardu korisnika i veoma je popularna u Rusiji, Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama.

Lavrov je, u govoru studentima na moskovskom elitnom univerzitetu MGIMO kojim upravlja ministarstvo vanjskih poslova, ponovio stav Kremlja da je istraga Durova dio veće političke smicalice Zapada da ostvari vlast nad Rusijom.

- Pavel Durov je bio previše slobodan. Nije poslušao zapadnjačke savjete o moderiranju svoje zamisli - kazao je Lavrov.

Rusija je, nakon višegodišnjeg pritiska na Durova i njegove tehnološke pothvate, stala uz njega.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je prošlog tjedna da nije bilo pregovora između Kremlja i Durova, koji također ima putovnice Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Glavno je da se to što se dešava u Francuskoj ne pretvori u politički progon - izjavio je Peskov prošlog četvrtka.

- Znamo da je predsjednik Francuske negirao bilo kakvu povezanost (slučaja) s politikom, ali s druge strane, iznose se određene optužbe – kazao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron negirao je bilo kakav politički motiv u pritvaranju tehnološkog poduzetnika.

Lavrov je ranije upozorio da je Durovo uhićenje prvo uhićenje velikog tehnološkog izvršnog direktora – unazadilo odnose između Moskve i Pariza na nove dubine, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 17:47