Organizator natjecanja bila je Obrtnička komora Hercegovačko-neretvanske županije, a predsjednik Komore Aner Kruškonja istaknuo je da su uz elektroenergetiku i poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo prepoznate kao branše koje mogu otvoriti nova radna mjesta i pomoći u ekonomskom napretku regije.
- Drago nam je što smo organizatori ovakve manifestacije i želja nam je i da ubuduće sudjelujemo u motiviranju učenika i mladih da rade u struci i razvijaju obrtnička zanimanja - kazao je Kruškonja.
Program natjecanja je bio da se kroz predstavljanje Obrtničke komore, škola i natjecatelja, približi fokus i važnost ugostiteljskih škola i ugostiteljskih djelatnika kuhara i konobara, kao i samo povezivanje škola s gospodarstvenicima.
Kuhari su se natjecali u pripremi jela za dvije osobe po meniju. Meni je bio složen od hladnog predjela i glavnog jela do deserta po slobodnom izboru.
Treće mjesto osvojila je JU Srednja škola Jablanica, drugo mjesto podijelile su JU Srednja škola Konjic i Srednja turističko-ugostiteljska škola Mostar, a pobjednicima natjecanja proglašena je Srednja škola dr. fra Slavko Barbarić Čitluk.
Domaćin natjecanja bila je Srednja turističko-ugostiteljska škola Mostar, odnosno školska radionica koja ove godine obilježava 20 godina postojanja.
- Ovo natjecanje je prigoda za stvaranje trajnih prijateljstava, razmjenu znanja i iskustava te promicanje kreativnosti i strasti prema kuharstvu među našim mladim talentima. Ovo je još jedan važan korak za pripremanje naših učenika za tržište rada - kazala je ravnateljica Srednje turističko-ugostiteljske škole Mostar Bernardica Milićević.
Dnevnik.ba