StoryEditor
kultura

KUD ‘Rodoč‘ iz Mostara u Sarajevu predstavio kulturu i tradiciju Hercegovine

Piše fena  /  08.11.2023., 18:08h

Prezentacijom tradicionalnih plesova pjevanja i nošnji zapadne Hercegovine danas je na Šetnici Maka Dizdara ispred Federalnog ministarstva kulture nastavljen program obilježavanja „Dana europskog naslijeđa pod motom „Živa baština“ u organizaciji Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević izrazila je zadovoljstvo odazivom na manifestaciju na kojoj se danas predstavilo  Hrvatsko  amatersko  kulturno umjetničko društvo "Rodoč" iz Mostara.

- Bosna i Hercegovina je kao jedan veliki cvijet koji ima mnoštvo latica. Svaka latica na cvijetu ima svoje mjesto. Naše kulturne raznolikosti treba da krase cvijet koji se zove Bosna i Hercegovina, kazala je  Vlaisavljević, dodavši da su to stvari  koje treba promovirati, pokazati građanima Bosne i Hercegovine i slati lijepe priče.

Govoreći o značaju čuvanja tradicije, ministrica Vlaisavljević je istaknula da tradiciju treba njegovati, jer je ona dio identiteta svakog naroda Bosne i Hercegovine.

Ona je istakla da Bosna i Hercegovina ima svoje narode i njihovu tradiciju treba i njegovati i oživljavati i pokazivati je svima.

Umjetnički voditelj  umjetničkog društva "Rodoč" iz Mostara Vedran Vidović kazao je da "Rodoč" njeguje  izvorni folklor koji se njegovao u području naselja Rodoč, južnog dijela grada Mostara.

Također u svom programu imaju i noviju tradiciju kako narod danas živi, što narod danas pjeva, što prakticira.

- Sve to predstavlja našu duhovnu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu kao naroda u BiH. Jednom je jedan čovjek rekao „što je sjećanje pojedincu to je tradicija narodu“ - kazao je  Vidović.

Program „Dana europskog naslijeđa 2023“, koje Federalno ministarstvo kulture i sporta obilježava pod motom "Živa baština", počeo je 18. listopada, a završna manifestacije će biti organizirana u Mostaru, 12. prosinca.

Manifestaciju "Dani europskog naslijeđa" je utemeljilo Vijeće Europe s članicama i ima za cilj usmjeravati pozornost javnosti na očuvanje, brigu i zaštitu  kulturno-povijesnog naslijeđa širom Europe, a kroz afirmaciju i predstavljanje vlastitog kulturnog naslijeđa kao važnog dijela zajedničke europske baštine.

Od država članica očekuje se da na popularan i način dostupan svakom čovjeku, promoviraju nužnost zaštite kulturnih dobara koja su bogatstvo i prigoda za razvoj svake zajednice.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 02:39