StoryEditor

Kosovo postalo pridružena članica Parlamentarne skupštine NATO-a

Piše fena  /  27.05.2024., 12:38h

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani zahvalila je u ponedjeljak članovima Parlamentarne skupštine NATO-a nakon što je na današnjoj sjednici u Sofiji odobrena preporuka za unaprjeđenje Kosova iz članice promatrača u pridruženu članicu.

“NATO je sudbina Kosova i ovo će odobrenje omogućiti da se čuje glas naroda koji je najviše pro-NATO. Nastavit ćemo naše napore s našim saveznicima kako bi napredovali prema članstvu u NATO-u”, napisala je Osmani na društvenoj mreži “X”.

Izaslanici većine zemalja glasovali su u ponedjeljak tijekom sjednice Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji za unapređenje statusa Kosova u pridruženu članicu, dok je 14 bilo suzdržanih.

Parlamentarnu skupštinu čini 281 izaslanik iz 32 zemlje članice NATO-a a osim njih na sjednicama sudjeluju i izaslanici iz 9 pridruženih zemalja, 4 pridružene mediteranske zemlje, kao i 8 skupštinskih izaslanstava promatrača. Iako je Parlamentarna skupština NATO-a odvojena od NATO-a ona služi kao važna veza između NATO-a i skupština zemalja članica.

Pridruženi članovi ne mogu glasovati o skupštinskim izvješćima, rezolucijama ili vodstvu, niti sudjelovati u proračunu Parlamentarne skupštine NATO-a. No pridruženi članovi mogu davati odluke i amandmane na odluke te služiti kao posebni izvjestitelji  udruženi u odbore, kako bi predstavili svoje perspektive u izvješćima Parlamentarne skupštine.

Na proljetnom zasjedanju sudjeluje i izaslanstvo Srbije koje je zatražilo da se Kosovu ne dodjeli status pridruženog člana  a taj status trenutačno ima devet zemlja među kojima su Bosna i Hercegovina i Srbija.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem, ali se obvezala Briselskim sporazumom kako se neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije.

S druge strane Kosovo je prihvatilo obvezu formiranja Zajednice srpskih općina no već jedanaest godina ta obveza nije ispunjena a kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervala ističe kako Kosovo neće prihvatiti prijedlog Europske unije za formiranje ZSO ukoliko Srbija ne ispuni obveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 10:55