StoryEditor
europski put

Košarac: Nismo naivni. Mehanizam koordinacije se ne može, niti će se mijenjati

Piše desk  /  19.08.2024., 17:00h

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Staša Košarac ocijenio je da iskorak na europskom putu ne bi bio moguć bez Republike Srpske koja je u ovom procesu konstruktivan partner, dok je zastoj nastao zbog političkih odnosa u Federaciji BiH.

- Pitanja u vezi s usvajanjem reformske agende za Plan rasta i nastavak EU puta ne treba postavljati institucijama Srpske, niti njenim predstavnicima na zajedničkom nivou. Evidentno je da je europski put Srpske i BiH zaustavljen zbog političkih odnosa u FBiH. Srpska je na temelju ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije aktivno sudjelovala u svim procesima i dala više nego konstruktivan doprinos EU integracijama. Podsjet ću da je SNSD inzistirao na tome da u paketu realiziramo 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. To je bio dio plana deeskalacije političkih odnosa kako bismo ubrzali europsko kretanje - naveo je Košarac na "Instagramu", prenosi RTRS.

Kako on dodaje, isto je s reformskom agendom za Plan rasta.

- Srpska je iznijela jasne stavove i komentare u vezi s mjerama iz reformske agende, poštujući ustavne nadležnosti i mehanizam koordinacije, te osiguravajući punu vidljivost Srpske u procesu EU integracija. Zastoj je nastao zbog političkih odnosa u FBiH. Tako je politički fer i opravdano reći da je FBiH blokirala isplatu prve tranše iz Plana rasta. To je izuzetno loša politika i poruka, jer nas politički problemi u FBiH dovode u situaciju da budemo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je izolirana od korištenja sredstava iz Plana rasta - dodaje Košarac.

Navodi da usprkos činjenici da je zastoj prouzrokovan u FBiH, pojedini stranci i dalje koriste pogrešne i tendenciozne narative kako bi za to okrivili politike institucija Srpske.

- To je van svake pameti i apsolutno neprihvatljivo. Diskutabilna je i pozicija Delegacije EU u BiH, koja je vrlo često politički uvjetovala Srpsku. S druge strane, do sada ih nismo čuli da su jasno rekli da su problem i zastoj prouzrokovani u FBiH. Također, stječe se utisak da su prestali da zagovaraju zatvaranje OHR-a i odlazak stranaca iz institucija u BiH - napominje on.

Kaže, da postoje određeni politički napori dijela FBiH da, u sprezi s dijelom zapadnog faktora, problematizira i osporava definirani mehanizam koordinacije.

- Nismo naivni. Mehanizam koordinacije se ne može, niti će se mijenjati, jer Srpska neće dati suglasnost na to. Iskorak na EU putu ne bi bio moguć bez Republike Srpske. Mi smo konstruktivan partner europskom putu i ostajemo posvećeni tome, uz poštovanje ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije - zaključuje Košarac.

15. rujan 2024 21:34