Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravdeN. ŠALJIć/DNEVNI AVAZ - Dnevni Avaz
StoryEditor

Konaković zbog HNŽ-a spreman blokirati imenovanje Hrvata na dužnost direktora FUP-a

Piše desk  /  30.08.2024., 11:52h

Predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je prokomentirao jučerašnji sastanak u Konjicu na kojem su sudjelovali SDP i HDZ kao stranke i vladajuće koalicije u ovom entitetu.

 

Iako na sastanku nije bilo predstavnika NiP-a, Konaković kaže kako ova stranka ima potpuno povjerenje u premijera FBiH Nermina Nikšića.

"Naravno da bismo voljeli da su tu bili i predstavnici NiP-a i Naše stranke, ali mi vjerujemo da Nikšić može da predstavlja Trojku na adekvatan način", rekao je Konaković za Klix.ba.

Što se tiče samih tema sastanka, Konaković ističe kako ima nekoliko tema o kojima će razgovarati s Nikšićem, a tiču se jučerašnjeg sastanka u Konjicu.

"Tema broj jedan su fiskalni zakoni. To je najvažnija stvar koju moramo riješiti na nivou Federacije i na tome ćemo insistirati", rekao je predsjednik NiP-a.

K tomu, Konaković je rekao kako "o bilo kakvim promjenama unutar FUP-a nema nikakvog govora dok god je situacija takva kakva jeste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu". 

"U HNK imate dvije glavne pozicije, ministra unutrašnjih poslova i policijskog komesara, gdje se na obje nalaze Hrvati. Dok se to ne promijeni, nećemo razgovarati o promjenama u FUP-u", pojasnio je svoj stav predsjednik NiP-a.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 17:43