StoryEditor

Konaković: Punopravno članstvo u NATO-u treba biti naš prvi prioritet

Piše fena  /  23.10.2024., 13:30h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da punopravno članstvo BiH u NATO-u treba biti prvi prioritet naše zemlje.

Konaković je izjavio danas novinarima, drugog dana "NATO Partnerskog 360 Simpozija 2024", koji se od  22. do 24. listopada održava u Sarajevu, da je NATO Simpozij vjerojatno jedan od najvažnijih događaja za BiH, njenu vanjsku politiku, sigurnost i suradnju s NATO-om, jer organizacija ovog simpozijuma potvrđuje nekoliko veoma važnih činjenica. 

image

Punopravno članstvo u NATO-u treba biti prvi prioritet BiH

FENA -

- Mnogo nam znači povjerenje NATO-a za organizaciju ovako važnog simpozijuma s rekordnim brojem sudionika. Danas ćete ovdje imati priliku slušati i gledati 289 sudionika iz 54 različite zemlje. NATO je po mojom izboru i po zakonima BiH jedan od naših najvažnijih vanjsko-političkih ciljeva, zakoni kažu obavezan. Moj stav je da je on prvi prioritet, čak i prije Europske unije. Razumijevajući kompleksnost donošenja odluka i činjenicu da cijela BiH ne razmišlja na isti način, ja imam pravo, hoću i svaki put to radim, naglasiti eventualnu mogućnost da BiH postane punopravna članica ovako jakog saveza – izjavio je Konaković.

image

Punopravno članstvo u NATO-u treba biti prvi prioritet BiH

FENA -

Istaknuo je da u cilju punopravnog članstva u NATO-u, aktualna vlast radi na izradi i usvajanju dokumenata, koji su ujedno naša obaveza, te da u „Vijeću ministara i svim ministarstvima, adekvatnom dinamikom ispunjavaju ono što se od njih očekuje“.

Napomenuo je da su zemlje koje su postajale članice EU, uglavnom prije toga postajale članice NATO, kao i da je njihov ekonomski rast nakon članstva drastično rastao.

image

Punopravno članstvo u NATO-u treba biti prvi prioritet BiH

FENA -

- U Rumuniji je u prvoj godini NATO članstva BDP rastao više od 8,5 posto. I druge zemlje su dolaskom NATO-a osjetile što znači taj sigurnosni kišobran koji investitorima jamči sigurnost njihovog kapitala. To je nama prijeko potrebno u vremenu kada očajnički tražimo nove investicije, kada i kada imamo priliku integrirati BiH u europsko tržište – dodao je šef bh. diplomacije. 

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i sigurnost Javier Colomina izjavio je da je BiH izuzetan partner NATO-u, te da je region zapadnog Balkana od velike strateške važnosti za taj savez.

image

Punopravno članstvo u NATO-u treba biti prvi prioritet BiH

FENA -

- Simpozij je još jedna potvrda naše posvećenosti Bosni i Hercegovini. Ovdje se nalazi veliki broj naših saveznika, rekordan broj sudionika na jednom NATO simpoziju, što naglašava njegovu važnost. NATO podržava stabilnu i mirnu BiH, kao i cijeli region. Posvećeni smo teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i ostajemo trajno posvećeni tom cilju – kazao je Colomina i dodao je da podrška EUFOR-ovoj Misiji Althea neće izostati.

Simpozij organiziraju Odjel za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO-a (IS PASP) i Saveznička komanda za transformaciju (ACT).

Dnevnik.ba

23. listopad 2024 13:31