StoryEditor
rijad

Konaković najavljuje "novu eru" odnosa Saudijske Arabije i BiH

Piše desk  /  26.08.2024., 15:17h

Vrlo je važno obnoviti dobre veze sa Saudijskom Arabijom, kazao je za „Avaz“ ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković koji se već nekoliko dana nalazi u posjeti ovoj zemlji. On podsjeća na važnu ulogu Rijada i u samom procesu priznavanja BiH i prijema u članstvo UN-a.

 

- Riječ je o dokazanom prijatelju BiH s kojim odnosi u posljednjih nekoliko godina, zbog nekih malo drugačijih pogleda iz BiH, nisu bili topli kao ranije. Ovdje smo dobili potvrdu da je Saudijska Arabija prijatelj BIH. Sastanci koje smo imali s ministrima vanjskih poslova, trgovine i investicija pokazuju da smo dočekani na najvišem diplomatskom nivou i poruka je da bi Saudijska Arabija ponovo na pravi način surađivala s BiH – kaže Konaković.

Dodaje da se radi o državi koja ima nove ekonomske prioritete i planove o investicijama u oblastima drvne, metalske i vojne industrije, ali i turizma gdje BiH bilježi veliki pomak nakon ukidanja viza za državljane te zemlje.

- I turista iz Saudijske Arabije bit će sve više. Razgovarali smo i o suradnji u oblasti IT industrije, a posebno proizvodnji hrane i potencijalnih zajedničkih projekata na teritoriji BiH. Saudijski fond za razvoj financira nekoliko projekata u BiH, a među njima je najveći Univerzitetska biblioteka u Sarajevu. Nosimo veoma pozitivne dojmove iz Saudijske Arabije i najavljujemo novu, dinamičniju eru naših odnosa. U dijelu investicija to nam je veoma važno, a riječ je o državi koja unutar G20 ima drugu najbrže rastuću ekonomiju. Naš privatni sektor ćemo uvezati za biznis sektorom u Saudijskoj Arabiji, do kraja godine napraviti i neke webinare i razmjenu iskustava, a postojećem Biznis vijeću dati novu dinamikom. U nekoliko oblasti moguće je onoliko koliko mi budemo spremni, svojom administracijom i efikasnošću, privući onoliko sredstava koliko nam treba, ako su nam projekti ozbiljni. Riječ je o zemlji koja investira milijarde dolara godišnje na teritorijama drugih zemalja – ističe Konaković.  

Inače, Saudijska Arabija se posljednjih nekoliko godina prometnula u faktor stabilnosti na Bliskom Istoku gdje je i dalje blizak saveznik Zapada a pokušala je uspostaviti i jake bilateralne odnose s Izraelom, što se u dijelu svjetske javnosti tumačilo i kao povod za napad terorista Hamasa i Irana na Izrael.

Saudijska Arabija pak ima i tamnu ulogu u povijesti BiH s obzirom na to da je u tijekom rata preko mudžahedina u BiH posijana vehabijska ideologija koja je usko vezana za džihadističko-terorističke napade diljem zapadnoga svijeta.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 21:04