StoryEditor
lider nip-a

Konaković: Nadamo se da će proračun institucija BiH za 2024. uskoro biti razmatran

Piše fena  /  18.06.2024., 16:47h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je poslije sjednice Vijeća ministara BiH da je danas usvojena Strategija za borbu protiv korupcije 2024-2028. i Akcijski plan za njenu provedbu.

Također, naveo je i imenovanje Radne grupe za izradu Prijedloga pravilnika o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

- To je ono što proizilazi iz usvojenih zakona iz naših prioriteta. Bilo je i nekoliko međunarodnih projektnih sporazuma za BiH. Napokon smo krenuli s Nacrtom odluke o ratifikaciji Sporazuma s Italijom o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola, što je vrlo važno za naše građane koji tamo žive - kazao je Konaković.

Dodao je da su danas usvojeni izvještaji o radu institucija Vijeća ministara BiH, te da je samo nekoliko od više od 50 izvještaja na dodatnom usuglašavanju.

- To je također dio koji je čekao nekoliko mjeseci na usvajanje. Drago mi je da smo to danas usvojili. Imali smo i točku Ministarstva vanjskih poslova, aktivnost s UNDP-om koja se tiče projekata u BiH, koja je danas usvojena - kazao je Konaković.

Na novinarsko pitanje što je sporno u vezi s proračunom institucija BiH za 2024. godinu koji Vijeće ministara BiH još nije razmatralo, ministar Konaković je odgovorio da su načelno danas dobili suglasnost "da bi proračun mogao ići brzo".

- Nema razloga da se proračun ne šalje u proceduru. Nešto iz Ministarstva komunikacija, kod ministra Edina Forte, raspodjela nekih sredstava, čini mi se da je usuglašena i da su se stvorili svi preduvjeti da taj dokument bude u proceduri. Nadamo se da će to biti već na narednoj sjednici ili što prije - naveo je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 17:31