StoryEditor
nakon otvorenog pisma

Konaković i Varhely imali ‘težak i dug razgovor‘ o rezoluciji o Srebrenici

Piše fena  /  19.05.2024., 11:18h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je 17. svibnja otvoreno pismo europskom povjereniku za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju, u kojem je reagirao na medijska izvještavanja da se Varhely javno pridružio "sramnoj propagandi predsjednika Srbije" kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici.

Konaković je u pismu poručio povjereniku da je od njega očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, te da "zbog funkcije koju obavlja mora znati da su njegove riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu s onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN".

Kako je ministar Konaković danas kazao u izjavi za Fenu, nakon tog pisma imao je težak i dug razgovor s Varhelyjem, a stavovi sugovornika će biti objavljeni tijekom dana putem zajedničkog priopćenja.

- S Varhelyjem sam imao odličnu suradnju tijekom procesa europskih integracija, ali moram napomenuti da, kada je riječ o rezoluciji i generalno Srebrenici, mi tu imamo stav koji je osjetljive naravi. Sagledali smo njegovu izjavu i naše stavove s više strana i mislim da ćemo tijekom dana izaći sa zajedničkim priopćenjem po pitanju naše suradnje i reakcija – kazao je Konaković.

Ministar dodaje da je na pismo Varhelyju bilo dosta reakcija po društvenim mrežama, ali nije imao direktnu komunikaciju s drugim sudionicima.  

- Vidio sam komentare i kroz medije i kroz društvene mreže, ali nisam imao drugih kontakata osim s Varhelyjem – zaključio je Konaković.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 19:10