StoryEditor

Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu ponovno izabrao Željanu Zovko za potpredsjednicu

Piše desk  /  19.06.2024., 14:14h

Uoči početka novog saziva Europskog parlamenta, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko ponovno je odabrana na dužnost potpredsjednice Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Odlukom Predsjedništva Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) danas su održani izbori za predsjednika i 10 potpredsjednika Kluba zastupnika EPP-a u novom mandatu, a za predsjednika je također ponovno izabran dosadašnji predsjednik Manfred Weber.

"Izuzetno mi je drago što sam ponovno izabrana za potpredsjednicu Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, najsnažnije europske stranke desnog centra. Ponovni izbor za potpredsjednicu smatram velikim priznanjem svog dosadašnjeg rada u Europskom parlamentu gdje sam se najviše zalagala za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, sigurnost i obranu na vanjskim granicama Unije te proširenje EU-a na zapadni Balkan, i s čime ću gorljivo nastaviti i u trećem mandatu. Ovo je dokaz i utjecajnog položaja našeg hrvatskog HDZ/EPP izaslanstva koje sada broji rekordnih šest članova”, izjavila je Zovko.

Podsjetimo, Zovko je u devetom sazivu Europskog parlamenta obnašala dužnost potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a zadužene za koordinaciju aktivnosti s istomišljenim partnerima EPP-a u Parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, OESS-a i NATO-a. Na taj način, povećan je utjecaj EPP-a na zajedničke politike vezane uz sigurnost i obranu, ljudska prava te poštivanje vladavine prava i demokracije, čime je poboljšan doprinos stabilnosti i prosperitetu Europske unije i, posljedično, europskog kontinenta. Zovko je kao potpredsjednica također bila odgovorna za osnaživanje odnosa s američkim Kongresom.

„U prethodnom potpredsjedničkom mandatu snažno sam zagovarala promicanje europskih vrijednosti i posvećenost očuvanju ovih načela u našem donošenju politika. Kao najveća i najutjecajnija parlamentarna skupina u Europskom parlamentu, ključno je da Klub zastupnika EPP-a unaprijedi koherentnu i stratešku viziju naše sigurnosne politike, na čemu ću snažno nastaviti raditi i u novom mandatu”, zaključila je Zovko.

Dnevnik.ba

29. lipanj 2024 17:31