StoryEditor
reakcija

KLUB HDZ BIH U SKUPŠTINI HNŽ: Džafer Alić koristi govor mržnje prema Hrvatima i Srbima, tražimo njegovu ostavku ili smjenu

Piše desk  /  06.09.2024., 18:16h

Predsjedatelj Skupštine HNŽ Džafer Alić (SDA) gostujući u emisiji „Aktuelno” BIR TV-a, za koju piše da je obiteljska radio televizija s islamskim vrijednostima i platforma putem koje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ostvaruje kontakt i komunikaciju s muslimanskom i bosanskohercegovačkom javnošću, iznio je nedopustive i skandalozne stavove brutalno vrijeđajući Hrvate i Srbe u BiH, nazivajući ih podstanarima u BiH.

-Poručiti javnosti: „Mi (Bošnjaci) smo vlasnici BiH ali imamo vrlo neugodne podstanare (Hrvate i Srbe) iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti…” je poslao poruku govora mržnje prema konstitutivnim narodima, Hrvatima i Srbima, označavajući ih neugodnim podstanarima u BiH iza kojih treba ‘čistiti i mesti’, stoji u priopćenju Kluba zastupnika HDZ BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, čiji je Alić predsjednik, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ovakav oblik javnog govora, ističe se u priopćenju, promovira i potiče na netoleranciju, diskriminaciju, nasilje i neprijateljstvo prema nacionalnom porijeklu odnosno konstitutivnim narodima Hrvatima i Srbima te predstavlja govor mržnje.

-Smatramo kako je Džafer Alić ovakvim stavom izgubio sposobnost poštivanja ustavnog poretka ove zemlje i istovremeno potvrdio svoju spremnost na kršenje Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Ustava Bosne i Hercegovine, te položene prisege Ustavu HNŽ kao i na nepoštivanje vladavine prava. Zbog ovakvog djelovanja Alić nije dostojan obnašanja dužnosti predsjednika Skupštine HNŽ tražimo njegovu ostavku ili smjenu, ističe se u priopćenju Klub HDZ BiH u Skupštini HNŽ.

U priopćenju se naglašava kako javnim obraćanjima koja podrivaju postignuti napredak u odnosima konstitutivnih naroda u BiH i ostalih, sijanjem mržnje i netrpeljivosti s mogućim elementima poziva na nasilje, nema mjesta u pristojnom društvu i zajednici.

-Diskriminacija izrečena s pozicije moći, kao što je ona predsjedavajućeg Skupštine, dodatno potiče podjele, nesigurnost i netoleranciju u društvu. Zabrinjavajuće je što ovakav govor dolazi od osobe koja bi trebala zastupati interese svih naroda i građana, a ne samo jedne etničke skupine, ističu u Klubu zastupnika HDZ BiH u Skupštini HNŽ.

Predsjedavajući Skupštine Džafer Alić je, napominje se u priopćenju, imao zakonsku i moralnu obvezu promovirati stabilnost, pomirenje i unaprjeđenje društvenih odnosa s pozicije koju obnaša, politike koju predstavlja no izdao je sve vrijednosti, interese i ustavna načela Bosne i Hercegovine.

-Zahtjev za smjenu ili ostavku Džafera Alića, s obzirom na njegovu retoriku koja potiče podjele i nepoštovanje ustavnog poretka, razumljiv i opravdan je jer njegovo ponašanje ozbiljno podriva povjerenje u institucije i vladavinu prava, zaključuje se u priopćenju, kojeg potpisuje predsjednik Kluba HDZ BiH u Skupštini HNŽ Damir Džeba.

Dnevnik.ba

17. rujan 2024 13:31