StoryEditor
razvoj

Kineske tvrtke aktivno sudjeluju u poslijeratnoj obnovi Afganistana

Piše fena  /  02.09.2024., 18:32h

Kineske tvrtke aktivno sudjeluju u poslijeratnoj obnovi Afganistana, pružajući značajnu pomoć u sektorima obrazovanja, stanovanja i zdravstva te stvarajući nova radna mjesta.

Jedan od ključnih projekata bio je izgradnja novog kompleksa na Sveučilištu u Kabulu, financiranog od strane China 19th Metallurgical Group Corporation Limited (MCC 19), koji je stavljen u funkciju gotovo godinu dana nakon završetka rata, izvještava novinska agencija Xinhua.

Kako se dodaje, kompleks obuhvaća 14.000 četvornih metara prostora s 30 višenamjenskih učionica, velikim auditorijem s 1.490 sjedala i dvije konferencijske dvorane.

"Kina je dosljedno podržavala Afganistan u obrazovanju. Otvaranjem ove zgrade, studenti imaju više mogućnosti za pohađanje predavanja iz različitih disciplina. Duboko smo zahvalni na kineskoj pomoći," izjavio je apsolvent kineskog studija sa Sveučilišta u Kabulu Ahmad Khorrami.

Osim toga, u travnju je MCC 19 započeo novi program pomoći za izgradnju 56 stambenih zgrada s ukupno 1.400 stanova. Trenutno su završeni temelji kompleksa, a šest zgrada je već pokriveno. Visoki kranovi na gradilištu postali su rijetka pojava u Kabulu.

Voditelj nabave projektnog tima MCC 19 u Afganistanu Cao Bingsen rekao je da je u projekt uključen veliki broj lokalnih radnika unatoč visokoj nezaposlenosti.

"Kineski tehničari podučavaju lokalne radnike vještinama, poput zidarstva, električnih radova i stolarije. Naš cilj je da oni steknu nova znanja i vještine," rekao je Cao, izrazivši nadu da će projekt stambenih zgrada biti dovršen što je prije moguće.

Kineske tvrtke također ulažu u zdravstvenu infrastrukturu. China Railway 14th Bureau Group Co., Ltd., sudjelovala je u izgradnji Republičke bolnice (Jamhuriat bolnice) u Kabulu, koja je završena 2017. godine.

"To je prva bolnica te veličine u Afganistanu i od velikog je značaja za lokalno stanovništvo," izjavio je Lin Fahe, zamjenik direktora ureda te tvrtke u Afganistanu, koja planira tehničku suradnju s ciljem modernizacije bolničke opreme.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 13:32