StoryEditor

Kina i Bjelorusija dogovorile jačanje suradnje

Piše fena  /  23.08.2024., 15:42h

Kina i Bjelorusija usuglasile su se da ojačaju suradnju u nizu sektora uključujući trgovinu, sigurnost, energiju i financije, navodi se u zajedničkom priopćenju nakon što se kineski premijer Li Qiang sastao s bjeloruskim premijerom Romanom Golovčenkom u Minsku.

U priopćenju objavljenom u petak, dan nakon sastanka u Minsku, navodi se da će obje zemlje također ojačati suradnju u industrijskim lancima opskrbe i nastaviti s jačanjem olakšavanja trgovine kako bi se smanjili troškovi za obje strane.

Bjelorusija također namjerava produbiti suradnju s Guangdong-Hong Kong-Macau, megalopolisom koji obuhvaća devet gradova uključujući Guangzhou, Shenzhen i Zhuhai, navodi se u priopćenju koje je objavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako prenose državne novine China Daily, Bjelorusija je bila među prvom grupom zemalja koje su odgovorile na kinesku inicijativu Pojas i put, a Li je tijekom posjeta Minsku izjavio da su kinesko-bjeloruski odnosi ostali vitalni u posljednje 32 godine usprkos promjenjivom međunarodnom političkom okviru.

Kina je drugi po veličini trgovinski partner Bjelorusije i njen najveći trgovinski partner u Aziji, s bilateralnom trgovinom koja je prošle godine premašila 8,4 milijardi dolara, piše China Daily.

Li je stigao u Bjelorusiju u četvrtak nakon što je završio svoju prvu posjetu Rusiji kao kineski premijer, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 17:30