StoryEditor
Zastupnik Bandić podnio kaznenu prijavu

KAZNENA PRIJAVA PROTIV PRVIH LJUDI OPĆINE GRUDE: Hoće li se konačno razotkriti misterij općinskih financija?

Piše desk  /  04.09.2024., 20:24h

Zastupnik u Skupštini ŽZH, Tomislav Bandić je podnio kaznenu prijavu protiv rukovodstva Općine Grude na čelu s Ljubom Grizeljom, Josipom Tomićem i Milom Pejićem.

Načelnik Ljubo Grizelj već odavno je privatizirao Općinu Grude, koja sada funkcionira kao društvo jedne osobe, u potpunosti posvećeno njegovim interesima i interesima njegovih suradnika. Izigravajući zakone koje će kasnije biti navedeni, načelnik kroz svojih 12 godina vladavine, uspješno troši desetine milijuna maraka proračunskih sredstava bez da ostavlja ikakav trag novca, svrhu, cilj, a u konačnici ni ostvarene projekte, stoji u priopćenju iz iz Hrvatske republikanske stranke.

U nastojanju da maksimizira svoju korist, Grizelj čini sve kako bi prikrio financijske nepravilnosti.

Financijske transakcije između Općine Grude i JU Vrilo te Centra za socijalni rad i Dječjeg vrtića Grude, nisu definirane ugovornim odnosom, što znači da su oni sva financijska sredstva utrošili protuzakonito bez podataka kako i u koju svrhu.  Slična praksa se provodi i sa javnim nabavkama gdje Općina Grude konstantno izigrava svoje poslovne partnere na sljedeći način, većinom birajući najjeftinijeg ponuđača koji ubrzo nakon sklapanja ugovora, aneksima uvećava cijenu ugovorene usluge nekoliko puta više nego što je to Zakonom o javnim nabavkama dozvoljeno.

Gotovo milijunski prihodi od zakupa carinskog terminala te prihodi od komunalne trebali bi se uplaćivati na depozitni račun. No, svi ovi prihodi idu protuzakonito preko transakcijskog računa, što onemogućuje utvrđivanje točnog iznosa prihoda i praćenje daljnjeg toka novca.

Ljubo Grizelj ide toliko daleko da krši zakone i ignorira odluke Općinskog vijeća i to već godinama. Naime, što on čini, postalo je jasno još 2017. godine kada je Općinsko vijeće usvojilo Odluku o pokretanju aktivnosti za prelazak na riznični način poslovanja, kojom se obvezuje da Načelnik, u roku od 6 mjeseci započne procese potrebne za prelazak na ovaj vid poslovanja te se, osim toga obvezuje da će u roku od 12 mjesece uspostaviti riznični način poslovanja s javnim sredstvima sukladno odredbama Zakona o riznici u FBiH.

No, evo sedam godina kasnije, ovaj ključni korak još uvijek nije proveden.

Zašto? Zato što bi svi općinski novci trebali biti prebačeni na jedan depozitni račun i onda bi s tog računa bili prebacivani na račune ostalih proračunskih korisnika. Ovaj način poslovanja bio bi prvi korak u uvođenju reda u općinske financije, budući da bi se mogao pratiti tijek svake utrošene marke.

Ako uzmemo u obzir da općinu vodi ekonomist Ljubo Grizelj te da mu je desna ruka, pravnik Josip Tomić, samo su dva razloga kojima bi se moglo objasniti ovakvo ponašanje: ili nijedan ni drugi ne poznaju ni pravo, ni ekonomiju ili sve ovo namjerno rade kako bi zamračili trag stvarnim tokovima novca?

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 02:27