StoryEditor
Ministar MUP-a RS

Karan: Već 30 godina pokušavaju prekrojiti BiH po volji isključivo jednog naroda

Piše desk  /  27.06.2024., 07:34h

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da se urušavanjem ustavnog poretka već 30 godina BiH pokušava prekrojiti po volji isključivo jednog naroda.

Karan, koji je i profesor ustavnog prava, istakao je da je Daytonski sporazum jedini mogući okvir u kojem BiH može funkcionirati, a da Republika Srpska čini sve kako bi se daytonska BiH sačuvala.

- Rušitelji Daytonskog sporazuma su, prije svega, one države koje smatraju da je njihov cilj u BiH, vanjskopolitički cilj, unitarna BiH, koji žele bošnjačkom narodu da stvore bošnjačku unitarnu državu. Oni ruše Daytonski mirovni sporazum. Oni 30 godina vode hibridni rat protiv Republike Srpske. Ovo što oni rade 30 godina, što rade danas je klasični hibridni, subverzivni rat protiv Republike Srpske i njenih institucija - naglasio je Karan u Teleringu, prenosi RTRS.

On je istakao da Ustav Republike Srpske garantira njenu ustavnu poziciju i državotvornost, te predstavlja branu faktičkom kršenju Ustava BiH i rušenju Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Onaj tko ruši Daytonski sporazum, on ugrožava mir. Republika Srpska se zaklinje u Dejtonski sporazum. Onaj tko je za sva načela i principe tog sporazuma je za mir - rekao je Karan.

Karan je naglasio da BiH može opstati samo na osnovu unutarnjeg dogovora.

- BiH ima perspektivu, ali je nemoguća sa stranim utjecajem - naglasio je Karan.

On smatra da bi bilo potrebno stvoriti savez država - konfederalni odnos, dati 10 godina kako bi se vidjelo hoće li postojati elementi zajedničkog življenja i sprovesti referendume kod sva tri naroda da sami odluče da li mogu zajedno živjeti, a ne obrnuto.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 05:48