StoryEditor
stručnjak za sigurnost

Kalinić: "Američka vanjska politika je u potpunosti pogubila konce"

Piše desk  /  02.10.2024., 11:49h

Nakon kopnene invazije izraelske vojske na jug Libanona i obračun s militantima Hezbolaha, uslijedio je žestok raketni napad balističkim raketama i drugim projektilima na Jerusalem i Tel Aviv. Navodno je sinoć na te gradove ispaljeno gotovo 200 razornih hipersoničnih iranskih projektila nove generacije.

Izraelci su poručili kako su svi neutralizirani uz pomoć američke mornarice uz napomenu da je Iran "teško pogriješio" i da slijedi kazna. Krenuo je očito najcrnji scenarij na Bliskom istoku, a što to konkretno znači komentirao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" stručnjak za sigurnost Pavle Kalinić.

Prvi val iranskih raketa je zaustavljen. Kakav odgovor Izraela treba očekivati i jesu li mogući napadi izraelskog zrakoplovstva na Teheran.

Kalinić je naglasio kako je sve moguće, no došli su i novi uvjeti.

- Oni mogu upotrijebiti rakete, a ne trebaju uopće doći na teren, ali Izraelci su to sigurno u stanju napraviti, poručio je.

"Američka vanjska politika u potpunosti je pogubila konce"

Situacija koja se događa u posljednjih nekoliko tjedana pokazuje da je Joe Biden, odnosno američka vanjska politika u potpunosti pogubila konce.

- S obzirom na to da Benjamin Netanjahu isključivo vodi svoju politiku, on čak svog najznačajnijeg saveznika o tome ne obavještava. Koliko je raketa srušeno, koliko ih je ispaljeno, to spada u dio ratne promidžbe, istaknuo je Kalinić.

Stručnjak za sigurnost dodao je kako ova situacija ide ka daljnjoj eskalaciji, a tragedija je za Sjedinjene Američke Države što one u potpunosti ne kontroliraju situaciju, nego su oni zapravo suvozač, a glavni vozač je Benjamin Netanjahu.

- To je pokazatelj koliko je SAD potonuo u zadnje četiri godine kao svjetska velesila, te su izgubili kontrolu kod svog najznačajnijeg saveznika. Izrael provodi svoju politiku, koja nije u skladu s politikom SAD-a, rekao je. 

"Cijeli koncept je da se palestinsko pitanje ne riješi, već eliminira"

Iranci su poslali 200 balističkih supersoničnih projektila srednjeg dometa, uz izraelsku "Željeznu kupolu", u rušenje su se uključili i američki razarači uz izraelsku obalu. Navodno je i Jordan presretao iranske projektile. Može li Iran poslati dvostruko više raketa, nego sinoć i mogu li se sve srušiti?

Kalinić je naglasio kako se nikad ništa ne može izvesti do kraja, pa tako ni sve što je ispaljeno, ne može biti ni srušeno. Cijeli koncept je da se palestinsko pitanje ne riješi, već eliminira.

- Da SAD ima nekoga tko ima snage provesti mirovnu politiku, onda bi se ovdje presjeklo i stalo bi se. I krenulo bi se u formiranje palestinske države, naravno da je to dugotrajan proces. Međutim, do toga neće doći, poručio je.

"Hrvatska vanjska politika nema stav ni o čemu"

Kalinić je rekao kako ni hrvatska vanjska politika nema stav ni o čemu. Hrvatska bi u najmanju ruku trebala simbolički priznati Palestinu, no u Hrvatskoj za to nitko nema hrabrosti.

- Jer oni slušaju diktat iz vana, naglasio je Kalinić. 

Je li Iran došao do nuklearnog oružja?

Kalinić je dodao kako je Izrael nuklearna sila, a pitanje je, je li Iran došao do nuklearnog oružja.

- Ako su došli do te razine, onda se potpuno promijenjena geopolitička situacija na Bliskom istoku. A ako nemaju onda je Izrael još jedina nuklearna sila i prema tome su u prednosti. Oni imaju i podmornice, koje imaju nuklearne projektile, rekao je.

Kalinić je istaknuo da smatra da bi Sjedinjene Američke Države trebale udariti šakom o stol i zaustaviti Benjamina Netanjahua, jer je postao solo igrač i vodi isključivo solo politiku.

- On je stavio sebe na prvo mjesto. Obitelj na drugo mjestu. Njegov sin nije ni na jednom frontu, poručio je Kalinić.

Dodao je kako taoce nitko više ne spominje. 

"Krajnje je vrijeme da se formiraju dvije države"

Kalinić je kazao kako je krajnje vrijeme da se formiraju dvije države, za koje će morati jamčiti velike sile i sve zemlje u okruženju.

- Tu mislim i na Irak i na Tursku. Posebice mislim i na SAD, Kinu, Indiju i Rusiju. Ako se u to ne krene, mislim da će to biti rat, koji će završiti istrebljenjem jednih ili drugih, poručio je Kalinić. 

"Hrvatska treba braniti sebe, a ne biti marioneta u bilo kojem ratu"

Kalinić se osvrnuo i na političke događaje u Hrvatskoj. Komentirao je situaciju u kojoj je predsjednik Republike Zoran Milanović suspendirao odluku o slanju naših vojnika u mirovnu misiju u Ukrajinu.

Kalinić je istaknuo kako ne misli da se tu radi o bilo kakvoj mirovnoj misiji.

- Mislim da se Hrvatska u to ne treba miješati. Ja nisam fan trenutnog predsjednika, ili bilo kojeg sljedećega. No, ne može se govoriti o mirovnoj misiji, radi se o ratu SAD-a i Rusije, na štetu jadnih Ukrajinaca, rekao je. 

Ja sam protiv toga da Hrvatska sudjeluje u bilo kojem ratu, Hrvatska treba braniti sebe, a ne biti marioneta u bilo kojem ratu koji se u svijetu vodi, dodao je.

Kalinić je naglasio kako se uvijek zalagao da Hrvatska ima vojni rok, i da ga služe i muškarci i žene.

Dnevnik.ba

02. listopad 2024 11:50