StoryEditor

Kako napreduje izgradnja Koridora Vc? Projekt traje desetljećima, ne nazire se kraj

Piše desk  /  20.08.2024., 14:45h

Izgradnja cijelog Koridora Vc traje već desetljećima. Kanal Na hrvatskim cestama na YouTubeu objavio je video u kojem donosi pregled trenutne situacije na cijelom koridoru Vc kroz Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a prenijeli su ga mnogi mediji u BiH – jer pojašnjava zašto se ne može previdjeti kraj radova u BiH.

Koridor Vc je definiran na konferenciji održanoj u Helsinkiju 1997., a povezuje Panonsku nizinu, područje Dunava s centralnim Jadranom. Proteže se od Budimpešte kroz Osijek i Sarajevo do luke Ploče, podsjeća se u tekstu na Forbes BiH.

U videu je prikazano kako je Mađarska potpuno završila svoj dio izgradnje koridora, zadnja dionica izgrađena je u proljeće ove godine. Ostalo je još nekoliko kilometara koji nisu pušteni u promet, prema granici s Hrvatskom, jer se čeka da se izgradi hrvatski dio koridora.

Završetak Koridora Vc nije moguće predvidjeti

U Hrvatskoj je izgrađeno 83.6 km do Svilaja, odnosno granice u Bosni i Hercegovini, a preostalo je još i pet kilometara prema granici s Mađarskom. Dionica je trenutno u izgradnji i kraj radova se očekuju na proljeće 2025. godine.

Koridor Vc u BiH najsporije napreduje: Izgrađeno je nešto više od trećine, ali se ističe u videu da je Vc kroz BiH ujedno i najduži s najzahtjevnijim terenom.

"Završetak koridora Vc nije moguće predvidjeti", navode u videu koji je kanal Na hrvatskim cestama objavio prije nekoliko dana.

Cijeli video s objašnjenjem gdje se sve gradi a na kojim dionicama još nije ni započela gradnja možete pogledati ovdje:

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 19:01