StoryEditor
teško

Južna Koreja: "Spremni smo na suradnju sa Sjevernom Korejom ako napravi samo jedan korak prema denuklearizaciji"

Piše hina  /  15.08.2024., 08:35h

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol ponudio je danas osnivanje savjetodavnog tijela na radnoj razini sa Sjevernom Korejom kako bi se raspravljalo o načinima za ublažavanje napetosti i nastavak gospodarske suradnje, dok je iznosio svoju viziju ujedinjenja susjeda.

U svom govoru povodom Dana nacionalnog oslobođenja, kojim je obilježena 79. godišnjica neovisnosti od japanske kolonijalne vladavine 1910. - 1945. nakon Drugog svjetskog rata, Yoon je rekao da je spreman započeti političku i gospodarsku suradnju ako Sjeverna Koreja "poduzme samo jedan korak" prema denuklearizaciji.

"Sjeverna Koreja treba napraviti samo jedan korak"

Yoon je rekao da bi pokretanje "međukorejske radne skupine" moglo pomoći u ublažavanju napetosti i rješavanju svih pitanja u rasponu od gospodarske suradnje preko razmjene među ljudima do ponovnog okupljanja obitelji razdvojenih u Korejskom ratu 1950. - 1953.

"Počet ćemo političku i gospodarsku suradnju onog trenutka kada Sjeverna Koreja napravi samo jedan korak prema denuklearizaciji", rekao je. "Dijalog i suradnja mogu donijeti značajan napredak u međukorejskim odnosima", poručio je.

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 19:29