StoryEditor
američki predsjednik

Joe Biden: "Jasno je da Putin neće pobijediti u ovom ratu"

Piše desk  /  14.09.2024., 11:33h

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće pobijediti u ratu sa Ukrajinom, poručio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden.

Biden je, na sastanku u Bijeloj kući s britanskim premijerom Keirom Starmerom, rekao da su SAD posvećene pomoći Ukrajini u obranu od ruske agresije.

“Jasno je da Putin neće pobijediti u ovom ratu. Narod Ukrajine će pobijediti”, rekao je Biden, prenosi MINA.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierrer rekla je da su prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi dozvoljavanje Zapada Ukrajini da pokrene raketne napade na Rusku Federaciju značilo direktno sudjelovanje zemalja NATO-a i europskih zemalja u ratu u Ukrajini „veoma opasna retorika, ali ovo tamo nije ništa novo.”

“Putinovi komentari su nesumnjivo veoma opasna retorika. Ali to nije novo za Rusiju. U stvari, ovo je bila glavna poruka ruske propagande u njihovom ratu. To je njihova agresija. To su oni uradili”, rekla je glasnogovornica.

Ona je ponovila da “rat u Ukrajini može da se završi onog trenutka kada Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine”.

Biden i Starmer potvrdili nepokolebljivu podršku Kijevu

Tijekom sastanka u Washingtonu, lideri SAD i Velike Britanije potvrdili su nepokolebljivu podršku Ukrajini i osudili suradnju Rusije, Irana, Sjeverne Koreje i Kine.

To se navodi u službenoj poruci koju je Bijela kuća objavila nakon sastanka Joea Bidena i Kira Starmera.

“Lideri su detaljno razgovarali o nizu vanjskopolitičkih pitanja od zajedničkog interesa. Oni su potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajini, koja nastavlja da se brani od agresije Ruske Federacije“, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 11:34