StoryEditor

Izraelsko "čišćenje terorista" u Rafahu "smetnja" postizanju primirja u Gazi

Piše desk  /  14.05.2024., 11:23h

Pregovori o prekidu vatre u Gazi zastali su zbog izraelskih operacija u Rafahu, izjavio je u utorak katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

 

Izraelske operacije u Rafahu, koje su počele ovog mjeseca, zatvorile su glavni prijelaz za pomoć na  granici s Egiptom, što je potez koji, kako kažu navodne humanitarne grupe, pogoršao ionako tešku situaciju.

- Posebno u proteklih nekoliko tjedana, vidjeli smo da se neki zamah gradi, ali nažalost, stvari se nisu pomaknule u pravom smjeru i trenutno smo u statusu gotovo pat pozicije. Naravno, ono što se dogodilo sa Rafahom nas je vratilo unazad - rekao je šeik Mohamed na ekonomskom forumu u Dohi, glavnom gradu Katara, inače zemlje koja pruća utočište čelnicima terorističke organizacije Hamas.

Šeik Mohammed, čija je zemlja u velikoj mjeri posredovala između palestinskih džihadista Hamasa i Izraela tijekom sedmomjesečnog sukoba, rekao je da će Katar nastaviti raditi na rješavanju situacije.

- Svima jasno stavljamo do znanja: naš posao je ograničen na naše posredovanje. To je ono što ćemo raditi, to ćemo nastaviti - kazao je on.

Inače, rat je počeo kada su Hamasovi džihadisti napali Izrael 7. listopada, ubivši 1.200 ljudi i otevši još 252, od kojih se vjeruje da je 133 ostalo u zarobljeništvu u Gazi.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 02:28