StoryEditor

Izraelski šef diplomacije odgovorio na Erdoganovu prijetnju: "Sjeti se Husseina"

Piše desk  /  29.07.2024., 09:36h

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio kako bi Turska mogla ući u Izrael kao što je svojedobno ušla u Libiju i u Nagorno-Karabah, odgovorio mu je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

"Erdogan ide putem Sadama Husseina i prijeti napadom na Izrael. Trebao bi se samo sjetiti što se tamo dogodilo i kako je to završilo", napisao je Katz na X-u. 

Izraelci Erdoganovu izjavu shvatili kao prijetnju invazijom

Podsjetimo, Hussein je bio predsjednik Iraka od 1979. do 2003. godine. Svrgnula ga je zapadna koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Država. Amerikanci su ga uhitili, a 2006. je osuđen na smrtnu kaznu zbog zločina nad Kurdima i Šijitima. Kazna je izvršena vješanjem. 

Izraelci su najnoviji Erdoganov istup protumačili kao prijetnju invazijom. Odnosi između Jeruzalema i Ankare zaoštrili su se nakon što je u listopadu prošle godine započeo rat između Izraelaca i Hamasa. 

Za razliku od zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska na Hamas ne gleda kao na terorističku organizaciju. Erdogan je u više navrata teško optuživao i napadao Izraelce. Tako je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nazvao "koljačem Gaze" i "ratnim zločincem".

Dnevnik.ba

21. listopad 2024 14:09