StoryEditor
zapadna obala

Izraelska vojska ubila Amerikanku, Biden: "To je neprihvatljivo"

Piše desk  /  11.09.2024., 14:33h

Američki predsjednik Joe Biden danas je upozorio Izrael da mora učiniti više kako bi osigurao da se ne ponovi incident poput nedavnog ubojstva američke državljanke koja je prosvjedovala protiv izgradnje novih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, nazvavši njezinu smrt "neprihvatljivom".

Biden u priopćenju piše da, iako je Izrael preuzeo odgovornost za njezino ubojstvo, američka vlada i dalje očekuje otvoren pristup istrazi o okolnostima njezine smrti. 

"Mora postojati potpuna odgovornost. A Izrael mora učiniti više kako bi osigurao da se takvi incidenti više nikad ne ponove." 

Izrael: Slučajno je ubijena

Aysenur Ezgi Eygi, 26-godišnja tursko-američka državljanka, ubijena je prošli petak tijekom prosvjeda u Beiti, selu u blizini Nablusa, gdje su Palestinci pod stalnim napadima krajnje desnih židovskih naseljenika. Izrael tvrdi da je njezino ubojstvo bilo slučajno. 

Biden je osudio nasilje "ekstremističkih izraelskih naseljenika" na okupiranoj Zapadnoj obali, ali i "palestinskih terorista". To je učinio dan nakon što su američki dužnosnici zatražili promjenu ponašanja izraelske vojske na Zapadnoj obali. 

"Nastavit ću podržavati politike koje sve ekstremiste - izraelske i palestinske - drže odgovornima za poticanje nasilja i stvaranje prepreka miru", priopćio je Biden. 

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 15:10