StoryEditor
rat izraela i hamasa

Izraelska vojska prodire sve dublje u Rafah

Piše desk  /  19.05.2024., 13:44h

Izraelska vojska nastavila je s vojnom operacijom u Rafahu koji je i dalje prepun izbjeglica, a prodire i sve dublje u kamp Džabalija na sjeveru pojasa Gaze, gdje su se nakon povlačenja Izraelaca ponovno pojavili militanti Hamasa.

Dok izraelska vojska prodire sve dublje u Rafah, iz grada se nastavlja egzodus stanovništva. Prema UN-u, iz Rafaha je pobjeglo 800 tisuća ljudi. Izraelska vojska pronašla je tijela četvero talaca koji su oteti na glazbenom festivalu 7. listopada. Benny Gantz, član izraelskog ratnog kabineta, zaprijetio je napuštanjem vlade ako premijer ne iznese postratni plan za pojas Gaze do 8. lipnja.

- Cilj je vratiti naše taoce, demontirati Hamas, demilitarizirati pojas Gaze i osigurati izraelsku sigurnosnu kontrolu za uspostavu američke, europske, arapske i palestinske civilne administracije koja će upravljati enklavom. Time će postaviti temelje za buduću alternativu Hamasu i Abbasu, rekao je Benny Gantz, član izraelskog ratnog kabineta.

- Ova vlada vodi našu zemlju u krivom smjeru i mislim da je moji roditelji, djedovi i bake koji su pomogli u njezinoj izgradnji nisu zamišljali takvom. Posvuda vidim korupciju, nedostatak nade i vizije, mediokraciju. Želimo promjene, rekao je Noam Fagi, prosvjednik iz Tel Aviva.

Izbjeglice sve teže podnose uvjete. 

- Život je nepodnošljiv. Nema ni kanalizacije ni vode po koju pješačimo otprilike pet-šest kilometara, kaže Mazen Abdel Dayem, izbjeglica iz Beit Hanouna.

- Trebamo vodu, hranu i pristojan život. Želimo se vratiti svojim domovima, nemamo gdje živjeti. Naša su djeca na cesti, rekao je Reem Al-Bayed, izbjeglica iz grada Gaze.

Domovi su mahom porušeni, a u cijeloj enklavi vlada nestašica apsolutno svega. Zato vlada ovakva pomama za humanitarnom pomoći koja stiže u nedovoljnim količinama za potrebe gotovo dva i pol milijuna izgladnjelih ljudi. 

- Nema humanitarne pomoći. Živimo u šatorima. Ubila nas je vrućina. Poniženi smo i umorni, a nikoga nije briga za nas, rekao je Mohammad Jouda, izbjeglica iz Khan Younisa.

Dnevnik.ba

16. listopad 2024 23:38