StoryEditor
rat izraela i hamasa

Izraelska vojska poziva sve stanovnike da napuste grad Gazu

Piše desk  /  10.07.2024., 14:56h

Izraelska vojska poziva sve stanovnike Gaze da napuste grad što je, kako smatraju promatrači, znak neizbježnih novih vojnih operacija, prenosi dpa.

U pozivu objavljenom na arapskom, glasnogovornik izraelske vojske je rekao da bi ljudi trebali napustiti grad na sjeveru Pojasa Gaze i skloniti se u gradove Deir Al-Balah i Al-Zawiya u središtu palestinske enklave. Opisao je koje se rute mogu koristiti.

Grad Gaza, upozorio je glasnogovornik, je opasna borbena zona. Mediji su javili da je izraelska vojska jutros u gradu distribuirala letke i pozvala ljude na evakuaciju.

Posljednjih tjedana, vojska je pozvala stanovnike nekoliko gradskih četvrti da iz njih izađu. Od tada je zabilježeno više žestokih sukoba u tim četvrtima, uključujuči i Šedžaiju. Najnoviji poziv odnosi se na cijelo područje grada.

Vojska tvrdi da je od listopada do danas ubijeno ili ranjeno 60 posto Hamasovih boraca. Uskoro će u izraelsku vojsku biti mobilizirani i ultraortodoksni Židovi. Od početka sukoba bili su na meti kritika zbog činjenice da nisu morali ratovati u Gazi.

- Eliminirali smo ili ranili 60 posto Hamasovih terorista, uništili 24 bojne postrojbe i vratili pola otetih talaca. Odlučni smo u postizanju ciljeva ovog rata. Sljedeći mjesec počinjemo slati obavijesti ultraortodoksnoj zajednici. Ne želimo probleme, nego bolju operativnu sposobnost naše vojske. Treba nam više vojnika, a ovaj će potez ojačati izraelsku sigurnost i jedinstvo, izjavio je izraelski ministar obrane Yoav Gallant. 

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 12:23