StoryEditor
eskalacija na bliskom istoku

Izraelska vojska napala vojne ciljeve u Iranu: "Niz osvetničkih napada završio je i misija je izvršena"

Piše fena  /  26.10.2024., 10:12h

Izraelska vojska napala je noćas Iran, gađajući vojne baze na zapadu i jugozapadu iranske prijestolnice Teheran. Svi izraelski avioni već su se sigurno vratili kući, objavila je vojska.

Udari su bili odgovor na "mjesečne kontinuirane napade iranskog režima", priopćila je izraelska vojska. Iran je početkom listopada ispalio oko 200 projektila na Izrael, a više od 300 u travnju. 

Izraelska vojska priopćila je  da je izvršila "precizne i ciljane" napade na Iran, gađajući postrojenja za proizvodnju raketa, projektila zemlja-zrak i drugih sustava za zračni napad u nekoliko regija, izvijestila je francuska novinska agencija AFP, prenosi STA.

Niz osvetničkih napada "završio je i misija je izvršena", priopćila je vojska.

- Iran je ispalio stotine projektila na Izrael u dva napada u travnju i listopadu te financira i usmjerava terorističke aktivnosti preko svojih saveznika na Bliskom istoku kako bi napali Izrael - navodi se u priopćenju, dodajući da Iran radi na "potkopavanju regionalne stabilnosti i sigurnosti te svjetske ekonomije", prenosi STA.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari upozorio je Teheran na daljnju eskalaciju nakon završetka izraelskih osvetničkih napada.

- Ako režim u Iranu pogriješi i započne novu rundu eskalacije, mi ćemo imati obavezu odgovoriti. Naša poruka je jasna: svi oni koji prijete državi Izrael i žele uvući regiju u širu eskalaciju, platit će visoku cijenu -  istaknuo je.

Prema njegovim riječima, napadi na vojne ciljeve u Iranu spriječili su izravne prijetnje Izraelu.

Dnevnik.ba

26. listopad 2024 10:12