StoryEditor
eskalacija na bliskom istoku

Izrael ubio pet sirijskih vojnika, Hezbolah i Huti gađali Izrael

Piše desk  /  27.09.2024., 14:03h

Jutros je objavljeno da je pet sirijskih vojnika ubijeno u izraelskom napadu na sirijsko-libanonskoj granici. Smatra se kako je taj udar dio izraelske strategije da prekine isporuku iranskog oružja Hezbolahu preko Sirije.

Ranije ovog tjedna zapovjednik izraelskih zračnih snaga, general bojnik Tomer Bar, rekao je da iako je Izrael teško oštetio Hezbolahove vojne kapacitete, sada mora zaustaviti Hezbolahovu sposobnost oporavka. Protok oružja kroz Siriju je ključan za to.

"Spriječit ćemo bilo kakvu mogućnost transfera oružja u Libanon iz Irana", rekao je na sastanku časnika. Hezbolah dobiva snažnu vojnu i financijsku potporu Irana te je saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Napadi Hezbolaha i Huta na Izrael

Libanonska militantna skupina Hezbolah potvrdila je da su njeni pripadnici ispalili salvu raketa na izraelski grad Tiberiju, javlja agencija France-Presse (AFP).

U priopćenju, Hezbolah je istaknuo kako je ovo bio odgovor na izraelske "divljačke" napade na libanonske gradove i civile. Izraelska vojska je ranije priopćila da su bespilotne letjelice i projektili iz Libanona ušle na izraelski teritorij.

Jemenski Huti, pobunjenici koje podržava Iran, priopćili su kako su dana gađali izraelske gradove Tel Aviv i Aškelon balističkim projektilima i bespilotnom letjelicom u znak podrške Gazi i Libanonu. Izraelska vojska potvrdila je da je presrela projektil koji je ispaljen iz Jemena nakon što su se ranije danas čule sirene i eksplozije.

Vojni glasnogovornik Huta rekao je da njihove operacije neće prestati u nadolazećim danima, odnosno dok ne prestanu izraelske ofenzive u Gazi i Libanonu. "Provest ćemo više vojnih operacija protiv izraelskog neprijatelja za krv naše braće u Palestini i Libanonu", rekao je Yahya Sarea u televizijskom govoru.

Dnevnik.ba

27. rujan 2024 14:04