StoryEditor

Izrael predao Palestincima tijela više od 80 ubijenih u Pojasu Gaze

Piše fena  /  06.08.2024., 09:34h

Izrael je predao tijela više od 80 Palestinaca ubijenih u njegovoj vojnoj ofenzivi u Pojasu Gaze, dok je u izraelskim zračnim napadima u ponedjeljak ubijeno još najmanje 18 ljudi, priopćilo je u utorak palestinsko ministarstvo zdravstva.

Yamen Abu Suleiman, direktor palestinske službe hitne pomoći u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, kazao je kako nije jasno da li je vojska ekshumirala tijela tijekom kopnene ofenzive ili je riječ o "zatvorenicima koji su bili mučeni i ubijeni".

- Okupator nam nije dao nikakve podatke o imenima, ni o dobi, niti o bilo čemu. To je ratni zločin, zločin protiv čovječnosti - kazao je Abu Suleiman.

Izjavio je da će tijela biti ispitana u pokušaju da se utvrde uzroci smrti i da se identificiraju prije nego što budu ukopana u masovnu grobnicu na groblju u blizini bolnice Nasser u Khan Younisu.

Medijski ured vlade Gaze koju predvodi Hamas priopćio je da je Izrael poslao 89 posmrtnih ostataka “kao kosti i raspadnuta tijela na nehuman način".

Vlada navodi da su izraelske snage "ukrale" 2.000 posmrtnih ostataka od 7. listopada prošle godine s desetaka grobalja, koja su buldožerima uništili tijekom svoje trenutne vojne ofenzive.

Od izraelske vojske nije bilo direktnih komentara o povratku tijela. U prošlosti je Izrael tvrdio da je vratio tijela nakon provjere da li je riječ o izraelskim taocima koje je Hamas držao od napada na Izrael 7. listopada prošle godine, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 14:51