StoryEditor
eskalacija na bliskom istoku

Izrael počeo kopneni napad na Libanon, napadnut i Damask

Piše desk  /  01.10.2024., 08:45h

Izraelska vojska ušla je u Libanon. Uz potporu zračnih snaga i topništva, počeli su ograničeni i lokalizirani napadi na ciljeve Hezbolaha na jugu Libanona. Istodobno eksplozije odjekuju i Bejrutom, ali i sirijskim Damaskom.

Izraelska vojska potvrdila je da je započela ograničene, lokalizirane i ciljane napade na ciljeve Hezbollaha u graničnom području južnog Libanona.

Kazala je da izraelske zračne snage i topništvo podržavaju kopnene snage preciznim udarima na vojne ciljeve te da se mete nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu.

Nešto iza ponoći u utorak, objavio je Reuters, ogromne uzastopne eksplozije čule su se diljem libanonske prijestolnice Bejruta.

Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbollah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.

Izraelski napad u Libanonu bio je usmjeren na Mounira Maqdaha, zapovjednika libanonskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, brigade mučenika Al-Aqse, doznao je Reuters od dvojice palestinskih sigurnosnih dužnosnika.

Udar je rano u utorak pogodio zgradu u palestinskom kampu Ain al-Hilweh u blizini grada Sidona na jugu Libanona. To je bio prvi napad na prenapučeni izbjeglički kamp, najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanonu, otkako su prije gotovo godinu dana izbila prekogranična neprijateljstva, navodi Reuters.

Sudbina vojnog zapovjednika je trenutno nepoznata.

Uz vojnike na tlu, u akcijama izraelske vojske sudjeluju topništvo i zrakoplovstvo. Navodi se da su mete u selima blizu granice gdje se nalaze članovi Hezbolaha. 

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant najavio je jučer početak sljedeće etape rata, čiji je cilj stvaranje sigurnih uvjeta za povratak evakuiranih stanovnika na sjever Izraela. Gallant je o svemu razgovarao s američkim kolegom Lloydom Austinom i kako stoji u priopćenju Pentagona, složili su se da je na jugu Libanona nužno uništiti infrastrukturu koja služi za napade na Izrael.

U napadu na Damask poginulo troje civila

Tri civila su poginula, a devet ih je ranjeno u izraelskom napadu na glavni grad Damask, objavili su državni mediji rano u utorak, pozivajući se na vojne izvore.

Državni mediji su izvijestili da su se u glavnom gradu Sirije čule eksplozije, a da je protuzračna obrana presrela "neprijateljske mete" iznad okolice Damaska "tri puta zaredom u jednoj noći".

Izraelski napad također je prouzročio značajnu štetu na privatnoj imovini, dodali su.

Sirijska državna televizija ranije je objavila da je njezina voditeljica Safaa Ahmed poginula u izraelskom napadu, a kako piše Reuters, trenutno nije jasno je li voditeljica bila među troje civila koje spominju državni mediji.

Na pitanje Reutersa o napadu, izraelska vojska je rekla da ne komentira izvješća stranih medija.

Dnevnik.ba

01. listopad 2024 08:46