StoryEditor
Washington post:

Izrael neće gađati iranska naftna i nuklearna postrojenja, nego vojna

Piše desk  /  15.10.2024., 11:29h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izvijestio je Bidenovu administraciju da je spreman napasti vojna, a ne naftna ili nuklearna postrojenja u Iranu, tvrde dvojica dužnosnika upoznatih s tim pitanjem, sugerirajući ograničeniju izraelsku odmazdu koja za cilj ima sprječavanje rata šireg razmjera, prenosi Washington post.

U dva tjedna od najnovijeg iranskog raketnog napada na Izrael, drugog izravnog u šest mjeseci, Bliski istok se priprema za obećani odgovor Izraela, strahujući da bi desetljećima dug rat u sjeni dviju zemalja, mogao eksplodirati u izravni vojni sukob. Manje od mjesec dana prije izbora, predsjednik Joe Biden javno je rekao da neće podržati izraelski napad na lokacije povezane s nuklearnim oružjem.

- Kada su Biden i Netanyahu razgovarali u srijedu, što je njihov prvi poziv u više od sedam tjedana nakon mjeseci rastućih napetosti, premijer je rekao da planira gađati vojnu infrastrukturu u Iranu, tvrde američki dužnosnici.

Bijela kuća nije imala trenutačnih komentara. Ured izraelskog premijera rekao je u priopćenju da "sluša mišljenje Sjedinjenih Država", ali da će "svoje konačne odluke donijeti na temelju svog nacionalnog interesa".

- Odmazda bila bi kalibrirana tako da se izbjegne percepcija "političkog miješanja u izbore u SAD-u, rekao je dužnosnik upoznat s tim pitanjem, signalizirajući Netanyahuovo razumijevanje da opseg izraelskog udara ima potencijal preoblikovati predsjedničku utrku.

Izraelski napad na iranska naftna postrojenja mogao bi dovesti do skoka cijena energije, kažu analitičari, dok bi napad na nuklearni istraživački program zemlje mogao izbrisati sve preostale crvene linije koje postoje u izraelskim sukobu s Teheranom.

To bi rezultiralo daljnjom eskalacijom i za posljedicu bi imalo uvlačenje SAD-a u sukob. Netanyahuov plan da umjesto toga krene u napad na vojne lokacije, kao što je Izrael učinio nakon napada Irana u travnju, dočekan je s olakšanjem u Washingtonu.

- Netanyahu je bio na "umjerenijem mjestu" u toj raspravi nego što je bio prije, rekao je američki dužnosnik, opisujući razgovor između dvojice čelnika.

- Očigledno omekšavanje premijerova stava utjecalo je na Bidenovu odluku da Izraelu pošalje snažan obrambeni sustav od projektila, kazao je drugi neimenovani dužnosnik.

- Nakon tog poziva, predsjednik je bio skloniji tome, dodao je.

U nedjelju je Pentagon objavio da će razmjestiti svoj sustav THAAD u Izraelu, zajedno s oko 100 pripadnika američke vojske. Sustav, za koji dužnosnici kažu da se očekuje u nadolazećim danima, "naglašava čvrstu predanost Sjedinjenih Država obrani Izraela", stoji u priopćenju Pentagona.

Dnevnik.ba

15. listopad 2024 11:30