StoryEditor
sarajevo

Iz SDA zadovoljni glasanjem bošnjačkih stranaka za Izborni zakon po volji samo jednog naroda

Piše fena  /  29.12.2023., 15:33h

Predsjedatelj Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Šerif Špago izjavio je danas da nije optimist da će Dom naroda usvojiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, sudeći po stavovima predstavnika HDZ-a i SNSD-a.

Zahvalio je svim zastupnicima u Zastupničkom domu koji su danas glasali za Prijedlog zakona, jer smatra da je njegovo usvajanje dobra poruka građanima i svima koje interesira integritet izbornog procesa.

Špago je rekao da to predstavlja korak naprijed i da je bitno napomenuti da je zakon usvojen skoro dvotrećinskom većinom.

Pojasnio da je nove tehnologije neće odmah biti primjenjivane i da bi, ako zakon prođe Dom naroda, bile testirane na narednim lokalnim izborima, a potpuno primijenjene na izborima 2026.

Špago je naglasio da taj zakon nije usmjeren protiv bilo koga, već osigurava da glasovi građana ne budu zloupotrijebljeni na izborima.

Podsjetimo sve bošnjačke stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH danas su se ujedinile i podržale prijedlog SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH koje se odnose na sam izborni proces, nove tehnologije, ali i ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP)

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 01:30